Unngå kø til hytta: På disse tidene er det ventet mest trafikk i høstferien

KAN BLI MYE TRAFIKK: I år er det ventet ekstra mange biler på veiene i høstferien. Arkivfoto: Camilla Hjelmeseth

KAN BLI MYE TRAFIKK: I år er det ventet ekstra mange biler på veiene i høstferien. Arkivfoto: Camilla Hjelmeseth

– Tenk alternativt om når dere skal reise, oppfordrer NAF.

DEL

På grunn av koronautbruddet er det de færreste som i år legger årets høstferie utenlands. Som i sommer er det derfor ventet at enda flere legger den kommende uka til fjellet og hytta. Det kan altså bety mange biler på veiene.

– Flere undersøkelser bekrefter at bilen er vårt mest brukte fremkomstmiddel når vi er på ferie i eget land. For å unngå kø er det lurt å tenke litt alternativt om når dere skal reise, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vær tålmodig

Ifølge NAF er det noen sannsynlige trafikktopper i løpet av høstferieukene: Helgen når høstferien starter og midt i uka. Det samme gjelder for veien hjem: En del drar hjem midt i uka, mens andre venter helt til søndagen.

– Det kan bli mer kø ut av de store byene i år enn det som er normalt. Så i stedet for at alle legger ut på veien fredag ettermiddag, er det lurt å utsette avreisen litt, for eksempel til senere på kvelden, sier Sødal.

Årets høstferie for Viken og Oslo er i uke 40, men for ferierende til Innlandet fylke og Vestfold og Telemark, kan det være greit å ha i bakhodet at de har sine høstferier i uke 41.

– Pust med magen

Selv om man venter noen timer med å reise, er det ikke sikkert man kommer noe særlig senere fram til målet. Fordelen er at man kan kjøre jevnt fremfor å stå i en kjedelig bilkø.

– Køståing går på tålmodigheten løs for både små og store. Så om man kan unngå det, er det definitivt det beste, sier Sødal.

Og skulle du være så uheldig å havne i kø, er det best å bare ta det med ro, ifølge Sødal.

– Pust med magen og tenk at dette får jeg ikke gjort stort med, sier NAF-rådgiveren.

– Har man vært litt forutseende har man både noe godt å spise og underholdning til familien med seg i bilen, avslutter han.

I en fersk undersøkelse DNT har gjort blant sine 320 000 medlemmer sier 80 prosent av de som skal ha høstferie at de planlegger å reise til fjells, noe som er 30 prosent flere sammenlignet med i fjor.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken