- En enkel sak å kjøpe smuglersprit i Moss

Jeanette Victoria Sandaker (til venstre) og Maiken Iselin Berg (17) legger ikke skjul på hvor enkelt det er for å ungdom å skaffe seg sprit i mossedistriktet.

Jeanette Victoria Sandaker (til venstre) og Maiken Iselin Berg (17) legger ikke skjul på hvor enkelt det er for å ungdom å skaffe seg sprit i mossedistriktet.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Maiken Iselin Berg (17) og Jeanett Victoria Sandaker (17) legger ikke skjul på at det er en enkel sak å få tak i smuglersprit for mindreårige i Moss.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Du kan enten få noen som er eldre til å kjøpe for deg, ha falsk legitimasjon eller kjøpe på andre måter, forteller Berg og sier videre:

– Jeg tror det vanligste er å få noen til å kjøpe for deg. Falsk legitimasjon er ganske risikabelt og det kan få konsekvenser om man blir tatt. En annen måte som har blitt ganske utbredt er at ungdommene selv skaffer kontakter som de kan kjøpe sprit av. Det er ofte «mannen i gata» som har smuglet fra utlandet. Sandaker bekrefter hvor enkelt det hele er:

– De kontakter bare selgeren for deretter å møte han der de bytter penger mot alkohol.
Jentene sier at de selv aldri har kjøpt smuglersprit, men at de kjenner mange andre som gjør det regelmessig.

Jeg tror det vanligste er å få noen til å kjøpe for deg

– Salg av alkohol til mindreårige kan straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder. Dersom overtredelsen er særlig grov, kan straffes være bøter eller fengsel inntil 2 år. Det er også viktig å være klar over at forsøk av salg også vil være straffbart, forteller Lars Erik Øde fra politiet i Moss. Berg og Sandaker tror dessverre ikke folk er klar nok over disse reglene.

Alkoholforgiftning

I 2002 ble Norge rammet av flere metanolforgiftninger. Får man i seg metanolforgiftet sprit kan man bli blind. Nedbrytingen av metanol medfører at blodet blir surt, som kan føre til død. Hvorvidt ungdommene er obs på dette eller ikke er jentene usikre på.

– Jeg har hørt at en del har vært urolige for det. Men de fleste kjøper på samme sted, og de som selger vil jo heller ikke miste kunder, noe de vil om de forgifter spriten, sier Sandaker, og Berg er enig:

– De hører jo mye om spriten de får tak i. Man tror den som selger deg det kanskje kan ha puttet noe oppi, eller at den ikke er bra. Ofte fordi den er billig og fra utlandet. Det kan fort gå galt.

– Vi har ikke fått noen signaler om at dette skal være utbredt i Moss per dags dato, sier heldigvis Øde.

Preventivt arbeid

Sandaker og Berg er overbevist om at politiet er klar over at ungdom under myndighetsalderen får kjøpt alkohol.

– Ja, de vet nok at salg av sprit til mindreårige foregår. Men jeg tror ikke de vet hvem som selger det, hvor det foregår eller hvilke ungdommer som driver med det. Tiltak fra voksne og politi hjelper ungdommen, det er viktig, sier Berg. Politiets oppfordring er at foreldre skal fortsette å bry seg:

– Det er viktig at foreldre tør å bry seg, både om sine egne barn og andre ungdommer. Det er viktig at de voksne prater med hverandre. Ikke vær redd for å ta en telefon for å sjekke opp om sønnen eller datteren faktisk skal sove hos den en sier. Vi har fortsatt tro på at man som foreldre skal kjøre og hente, og være nysgjerrige på hva som skjer. Den som spør, bryr seg, og de aller fleste ungdommer føler trygghet vet at foreldre nettopp bryr seg.

Artikkeltags