Gå til sidens hovedinnhold

Usikkerheten rundt Ramberg barnehagen skaper unødvendig forvirring og er psykisk belastende for alle involvert

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor ønsker Moss kommune å legge ned en barnehage som er elsket av barn og foreldre samtidig som nye barnefamilier flokker til byen vår?

Vi flyttet til Jeløy for ett år siden, rett før barnehagestart. Som mange som flytter fra Oslo, var vi overlykkelige å finne et hus vi hadde råd til med et par barnehager innen gangavstand. Da vi søkte plass til datteren i juli 2020, var det kun ledige plasser hos en: Ramberg. Og til vår glede som foreldre, var alt hos Ramberg over all forventning.

Datteren på 19 måneder trivdes med en gang, selv om hun aldri hadde en gang fått smaken på barnehage fra før. I mange år har det vært en kjent mangel på barnehageplasser i Oslo. I Oslo er det tre opptaksrunder, og datteren fikk ikke tildelt en plass før i den siste runden - like etter vi la inn et bud på det som skulle bli vårt nye hjem i Moss.

Da hun begynte på Ramberg i 2020 var også den dagen jeg kom hjem fra Kalnes med hennes lillebror. Han overrasket oss i svangerskapsuke 34, knapt to uker etter vi overtok huset. Huset er stort og fint, men endte opp å være et like overraskende oppussingsprosjekt som vår sønns dramatisk fødsel. Alt dette var ikke lett for å si det mildt, men Ramberg gjorde det utholdelig. Barnehagen har nemlig vært den ene konstanten i vårt liv siden vi flyttet.

De som jobber på Ramberg er til å stole på, og deres lidenskap og entusiasme for de små skinner gjennom alt de gjør. De er rause og positivt innstilt til tross for at stabiliteten rundt jobbene dems har vært truet over lang tid. Kommunen vil legge ned en velfungerende barnehage hvor både barna og ansatte trives, og tvinge foreldre til å bruke en annen barnehage på andre siden av Jeløy i en helt annen skolekrets. Hvorfor?

Det er absurd at Moss Kommune vil legge ned barnehagen siden det blir uten tvil behov for flere plasser i den nærmeste framtiden. Under pandemien har det vært så mange som har flyttet til Moss, og noen (som oss) nettopp fordi det er tilgang til gode barnehageplasser i nærområdet. Det er bare å se på tallene fra de lokale eiendomsmeglere. I juni ble de publisert i Moss Avis at annenhver bolig på Jeløy ble solgt over prisantydning i år - 60% til kjøpere fra Oslo. Å legge ned barnehagen gjør at nabolaget blir mindre attraktiv til barnefamilier som vil flytte. Dessuten blir det dyrt for kommunen å gjenåpne barnehagen etter noen få år - mye dyrere enn å holde den i drift. Det er ikke vanskelig å se at nabolaget vårt, som er sonet Ramberg barneskole, er i endring og at det kommer til å tiltrekke flere innflyttere. Ramberg barnehage er en viktig og dyktig institusjon som vi ikke har råd til å miste.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.