Gå til sidens hovedinnhold

Ut av skyggene

Debatt

Boka Ut av skyggene av Shazia Majid handler om pakistanerne som kom til Norge rundt 1971. Boka har vært en øyeåpner for meg og jeg tenker: For en viktig bok! Den handler om min samtid, og om en del av Norge som har vært i skyggene. Den handler om innvandrerkvinnene som ikke ble sett.

Journalisten Kadafi Zaman fikk nylig spørsmål fra en kvinne fra SIAN om hva pakistanere gjør i Norge. Han var på jobb som journalist. Dessverre finnes det fortsatt noen med slike holdninger i dag. Vel, Sian-kvinnen burde lest boka til Shazia Majid. De som har pakistansk bakgrunn bor her, de er norske, og mange av dem har bodd her i 50 år. Boka Ut av skyggene handler om hvem de var og hvordan de har hatt det. Spørsmålet om hva pakistanere gjør i Norge har gått fra å være sjikane til å bli en stor kampanje på sosiale medier. SIAN-kvinnen fikk mange svar.

Shazia Majid sier at hun har skrevet denne boka rett og slett fordi den ikke fantes. Norge har gått gjennom en utvikling fra 1971 til i dag - og boka handler om noen kvinner i Norge som har levd under helt andre forhold enn flertallet av norske kvinner. Mens utviklingen for kvinnene i Norge har vært stor, har utviklingen for de som kom fra Pakistan vært enorm.

Boka har virkelig fått meg til å tenke: Hva vet vi om våre medmennesker? Hvilke grupper er fortsatt i skyggene i dag? Hvilke holdninger møter vi folk med, og hvilke forventninger? Hva kunne kvinnebevegelsen ha gjort i disse 50 årene? Jeg synes boka i stor grad handler om manglende «hverdagsinteresse» og manglende interesse fra det offentlige. Det var mennene som var i fokus, kvinnene var i skyggene.

Shazia Majid er journalist, og i boka gir hun en grundig beskrivelse av denne blinde flekken i norsk samtidshistorie. Hun beskriver hvordan patriarkatet fungerer, hvordan arbeidsliv og boligforhold har vært - og ikke minst hvor viktig skolen er og hvor viktig det har vært å ha en norsk venn. Les boka og les det hun skriver som journalist. Og se filmen som sendes 8. mars kl 18 på «8. mars i Moss» på facebook!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.