Gå til sidens hovedinnhold

Ut på Tjukkastur, aldri sur

VIDEO: Her er den «originale» Tjukkasrunden på 5,2 kilometer. Den startet som en trimtur-invitasjon på Facebook og er nå er blitt til folkebevegelsen Tjukkasgjengen med rundt 30.000 medlemmer. Tjukkasgjengens grunntanke er at tilbudet skal være gratis, det skal være for alle og være sosialt og gøy.

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå er det nytt år og nye muligheter. Moss Avis ble med Tjukkasgjengen på den «originale» Tjukkasrunden. Det som startet som en trimtur-invitasjon på Facebook og nå er blitt til en hel folkebevegelse med rundt 30.000 medlemmer.

Det var noen tjukkaser med Jan Ellefsen i spissen som startet å gå Tjukkasrunden for tre år siden. Runden er på 5,2 kilometer og er den turen i Moss som tjukkaser flest går. Det sies at noen har begynt å jogge denne runden også!

Klokken 12:00 og 19:00 i ukas fire første dager samles Tjukkasgjengen ved Washland på Høyda klare for avgang. Det er alltid «drevne» Tjukkaser med og du velger selv hvor ofte du går. Gruppa blir etter hvert til mindre puljer ettersom man finner et tempo som passer. Nye medlemmer passer de ekstra godt på; - ingen skal gå alene bakerst.

Gratis

Og Tjukkasgjengens grunntanke er at tilbudet skal være gratis, det skal være for alle og være sosialt og gøy.

Dette er episode 16 i videoserien «Ut på tur».

– Vi har spart staten for mange penger, sier Kristine Thømt. Hun er styremedlem i Tjukkasgjengen og forteller om daglige gladhistorier fra medlemmer rundt om i hele landet.

– Mennesker som har slitt fælt, gått på mye medisiner, ikke turt å gå på utsiden av døra. Mange ensomme mennesker som har sittet alene - nå er de ute og går, forteller hun glad og opprømt.

Hjalp ryggen

En annen ivrig Tjukkas som roser initiativet er Marianne Thømt Johnsen. Hun liker godt det sosiale fellesskapet i tillegg til at aktiviteten er bra for ryggen.

– Jeg slet med prolaps i ryggen og ble operert for det. Tjukkasgjengen dro meg med videre og nå prøver jeg å være med 3-4 ganger i uka, forteller hun fornøyd.

Forrige episode (se under) om julemarsjen i Rygge hadde tittelen; Først juleribbe, så julemarsj - Tjukkasgjengen derimot tok denne gangen Tjukkasrunden først og avsluttet med julemat.

Tidligere grisebonde Einar Kiserud serverte sine tjukkasvenner julerester med ribbe og medisterpølser.

– En gang i året skal man kose seg, sier Einar med et smil.

I sin julehilsen til medlemmene skriver styret; Ribbe, pinnekjøtt, juletorsk, kalkun og lutefisk er vel for de fleste kjente retter i disse tider. Vi skal kose oss med god mat og drikke så vi i det minste har noen kilo vi ønsker å kvitte oss med når nyttårsløfter atter en gang skal gjennomføres med latter, smil og glede. For da tar vi på oss våre sko og gjør oss klar til å gå over sjø og land, og møte andre Tjukkaser.

Usikker på været? Sjekk det lokale værvarselet her.

Lyst til å finne på mer i helgen? Trykk her for å se oversikt over arrangementer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.