(Fredriksstad Blad)
DYNASTIET-FØLELSER: Vi har vel kanskje det man kaller for skandinavisk stil. Lars mener de rosa velourstolene gjør at det blir litt Dynastiet-preg her hjemme, ler Kristin. Foto: Thomas Andersen
DYNASTIET-FØLELSER: Vi har vel kanskje det man kaller for skandinavisk stil. Lars mener de rosa velourstolene gjør at det blir litt Dynastiet-preg her hjemme, ler Kristin. Foto: Thomas Andersen(FOTO: )

I månedens utgave av BOLIV befinner vi oss på Opsund i Sarpsborg, hos Kristin Engløkken Mainitz (@nebiblogg), Lars Weberg og barna Eskil, Bendik og Wilmer.

Huset deres, som er en del av en tomannsbolig, ble bygget i 1950, men i 2017 fikk det nytt liv.

– Mannen som bodde her brukte det som sommerhus og har ikke rørt noe siden det ble bygget, forteller Kristin.

HYGGESTED: Kjøkkenet har blitt familiens samlingssted.
HYGGESTED: Kjøkkenet har blitt familiens samlingssted.(FOTO: )

Kristin og Lars, som er journalister i henholdsvis Demokraten og Sarpsborg Arbeiderblad, var ikke i tvil om at de ville bo på Opsund.

– Jeg kommer fra Fredrikstad og Lars er fra Sarpsborg, men Opsund ble det klare valget fordi barna har vokst opp her.

– Men vi skjønte raskt at vi måtte bygge på, for det ble snaut med 95 kvadratmeter for en familie på fem, smiler Kristin.

Øverst på agendaen sto totalrenovering av det gamle huset, som sørget for en nokså spartansk bosituasjon.

FELLES STIL: – Jeg tror det er viktig å møtes stilmessig som par. Vi var ganske enig om hvilken stil vi ville ha, forteller Kristin.
FELLES STIL: – Jeg tror det er viktig å møtes stilmessig som par. Vi var ganske enig om hvilken stil vi ville ha, forteller Kristin.(FOTO: )

– Vi bodde tre måneder uten bad og kjøkken, og huset var overfylt av flytteesker. Løsningen ble utedo, og i kjelleren hadde vi 13 kvadratmeter å boltre oss på, med provisorisk kjøkken, dusj og oppholdsrom.

– Det ble mye grandis i den hybelkomfyren, ler hun.

Kristin har også startet Instagram-kontoen "Nebi", hvor hun deler sine egne bilder av bolig og interiør til inspirasjon for andre.

STEDET FOR AVSLAPNING: Kristin og babyen Wilmer trives i stuekroken, som er en del av nybygget.
STEDET FOR AVSLAPNING: Kristin og babyen Wilmer trives i stuekroken, som er en del av nybygget.(FOTO: )

Gammel murvegg dukket opp

Sammen med en arkitekt planla de utformingen av huset. Med én mål tomt til disposisjon valgte de å utvide det nåværende huset med et tilbygg på 95 kvadratmeter. På ønskelisten sto større kjøkken og flere soverom. Dessuten ønsket de at tilbygget skulle være mest mulig vedlikeholdsfritt.

– Den gamle delen av huset er ikke vedlikeholdsfritt, så der må vi skrape og ordne, så derfor valgte vi at den nye delen skulle ha aluminiumsvinduer og jernvitrolbehandlet kledning.

BUDSJETTVENNLIG: – Vi hadde lyst på mye betong i huset, men da hadde vi sprengt budsjettet. Så fant vi ut at vi kunne bruke baderomsplater i betongstil. Vi satt de opp det selv og det ble en ganske mye rimeligere løsning. Det ble kanskje noe av det fineste vi har, så vi skulle ønske vi hadde valgt mer av det.
BUDSJETTVENNLIG: – Vi hadde lyst på mye betong i huset, men da hadde vi sprengt budsjettet. Så fant vi ut at vi kunne bruke baderomsplater i betongstil. Vi satt de opp det selv og det ble en ganske mye rimeligere løsning. Det ble kanskje noe av det fineste vi har, så vi skulle ønske vi hadde valgt mer av det.(FOTO: )

– I ettertid er vi veldig fornøyd med å ha tatt vare på den gamle stilen på huset, samtidig som vi har litt kontrast til det nye bygget. Inni oppleves det jo som ett hus, men ute ser du forskjell på husene. Det nye huset ble tegnet for at det skulle passe inn med det gamle, forklarer hun.

En kveld paret jobbet med å rive veggen på det gamle kjøkkenet dukket det opp en stripe av murvegg.

– Den skal vi ha, husker jeg vi sa begge to. Det er litt symbolsk for at det er gammelt som møter nytt.

Benkeplaten utvidet fra 60 cm til 5 meter

Kristin og samboer Lars er glad i å bruke tid på kjøkkenet, men 60 centimeters benkeplass innbød ikke akkurat til de større kjøkkenprosjektene.

Nå har paret fått 5 meters benkeplate, to komfyrer og Kristins store drøm - en kjøkkenøy.

SYMBOLER: – Jeg har ikke så mye annet enn interiørting på ønskelisten min, forteller Kristin. Klokka på veggen er en gave fra Lars og ved siden av står murveggen som et symbol på gammelt som møter nytt.
SYMBOLER: – Jeg har ikke så mye annet enn interiørting på ønskelisten min, forteller Kristin. Klokka på veggen er en gave fra Lars og ved siden av står murveggen som et symbol på gammelt som møter nytt.(FOTO: )

– Kjøkkenøyen har blitt et samlingspunkt i huset for oss alle. Nå bruker vi også mer tid på kjøkkenet.

Er det matinteressen som er grunnen til at dere valgte to stekeovner?

– Hehe, nei, det er faktisk fordi vi ville ha symmetri. Det var billigere med innebygd stekeovn enn innebygd mikroovn, så da gikk vi for to.

– Men det har vist seg å være et smart valg, både til større middager og baking. To uker før jeg skulle føde bakte jeg sånn at vi hadde litt til barselbesøk. Da ble det 68 kanelknuter, for stekingen gikk så kjapt unna. Så fikk vi en sovebaby, og dermed ble det 60 nye. I en periode hadde vi over 100 kanelknuter i fryseren, ler Kristin.

Neste prosjekt: Hage og eksteriør

Litt over ett år etter de begynte arbeidet i huset på Opsund sto alt ferdig.

– Oppussing og utbygging er kaostisk og ganske slitsomt mens det står på, og utrolig deilig når man er ferdig. Likevel drømmer jeg om at vi skal kunne bygge igjen, for det er en morsomt prosess når man står midt oppe i den.

Neste prosjekt er allerede planlagt til sommeren er allerede planlagt. Eksteriøret på det gamle sommerhuset skal skrapes og males på nytt, veranda skal bygges og hagen skal friskes opp.

– Mye gjenstår ute, men vi er enige om hvordan det skal bli, så nå må vi bare ta det i en bestemt rekkefølge.

STÅR FOR TUR: Tomannsboligen fra 50-tallet sett utenfra, med det nye tilbygget. I våres er det hage og uteplass som er hovedfokus for familien på Opsund.
STÅR FOR TUR: Tomannsboligen fra 50-tallet sett utenfra, med det nye tilbygget. I våres er det hage og uteplass som er hovedfokus for familien på Opsund.(FOTO: )