Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinepass?

DEBATT

Med COVID-19-vaksiner som rulles ut i stor fart, omtales stadig vekk vaksinasjonspass, men eksperter frykter at det kan forårsake ulikheter i samfunnet.

Vi har sett fra flere land at med et pass kan det skape ulikheter i samfunnet. Fra Israel hvor over 80 % av den voksne befolkningen er fullvaksinert oppleves dette som svært relevant. Barer og bedrifter, hoteller og helseklubber har alle vokst tilbake til livet i Israel og COVID-19-dødsfallene har stupt. Mens Israel gir et bilde av hva som kan være mulig med høye vaksineringsgrader, gir det også et innblikk i problemene som vi må forberede oss på.

Hva skal man da gjøre med de som nekter å bli vaksinert, eller de som har allergier. Kan man bli nektet adgang til en del av samfunnet ved ikke å ha blitt vaksinert? Vil dette gjelde skoler, arbeidsplasser, restauranter og ellers i det offentlige rom! I Israel er det ofte slik og har resultert i et klasseskille i samfunnet. De som har tatt vaksine og de som ikke har.

Fordeler.

Disse indikatorene kan fortelle oss på hva som vi kan forvente i Norge. Vi vet at både i EU og fra WHO sin side arbeider man på å frembringe et felles vaksinepass. Flere land har vedtatt at et pass skal benyttes. Det gunstige ved å ha et felles pass er spesielt viktig i de områdene og land som blir blokkert for innreise, med karantene og/eller avvisning. Innenfor helsesektoren ville et slikt pass skape trygghet både for helsearbeidere og pasienter. Også i områder med mange mennesker samlet ville det skapes trygghet. Store kostnader og begrensning av turisme, arbeidspendling og nødvendig utveksling på internasjonalt nivå berører også verdensøkonomien. Her hjemme på berget ser vi det klart hvor turistnæringen i alle ledd lider. Et pass som dette ville lette på en del umiddelbare effekter som importsmitte, karantene, osv. og åpne Norge raskere.

MEN…

Ville et slikt pass skape et slags to delt system…de som ikke kan få/eller vil ta vaksinen og de som har fått den? Vi må ikke bli blind for nye regler som bryter med folkeretten og ødelegger den frihet, med fri bevegelse uten overvåkning, som vi har kjempet frem med demokratiske midler gjennom mange år. Den friheten som vi har oppnådd over tid skal ikke ødelegges med et lite pennestrøk fra usikre og bekymrede styresmakter.

Ett skrekkeksempel er Israels smittesporings system som innebærer en nesten total overvåkning med apper, elektroniske armbånd og mobiler som verktøy.

Nei, la oss få et velfundert og riktig system for et vaksinepass vi alle kan gå for. Vi må være på vakt å ikke bli satt under nye jerngrep som skaper større skiller i samfunnet enn pandemien har skapt allerede. Vi må unngå at en ny overvåkning også kan fritt benyttes under andre forhold enn pandemien og skape en negativ effekt ingen på sikt er tjent med.

Israel har lansert elektroniske armbånd som gjør at brukerne kan karantene hjemme - og myndighetene kan spore deres bevegelser (AFP)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.