Gå til sidens hovedinnhold

Samler boble-entusiastene til Herbie-løp

Artikkelen er over 6 år gammel

For fjerde år på rad er det duket for et uhøytidelig bobletreff på gokart-banen i Våler.

Stadig flere bobleeiere har funnet veien til treffet på KNA Varna Kartring i Våler. Det første året var det mellom ti og tjue biler med, og i fjor kom det nærmere hundre biler, hvorav de fleste er luftkjølte folkevogner. Arrangørene ser ikke bort fra at det kan bli enda flere på årets utgave av Herbie Memorial Run den 5. til 7. juni.

Bilfamilie

For Anders Thorkildsen er interessen for Folkevogn-bobla medfødt, og han har vært fascinert av disse bilene helt siden barndommen.

- Jeg er født og oppvokst med gammel folkevogn, og det er noe jeg har drevet med siden jeg var liten. Både bestefar og faren min jobbet hos Møller, og jeg har også jobbet der. Hele familien driver med bil, forteller han.

Thorkildsen arrangerer treffet sammen med Thomas Seim og flere andre kamerater, og det er snakk om et skikkelig familietreff der mange tar med seg barna sine til moro på og rundt gokartbanen.

- På kvelden er det fellesgrill for alle som ønsker det. Treffet skal være litt "løst i snippen", og det viktigste for helgen er at alle skal ha det gøy, sier han.

Raske originaler

Naturligvis er det kjøring på banen, men deltakerne må forholde seg til vanlige trafikkregler.

- Her skal alle få være med. Til og med barna får sitte på med godbilen til mor eller far rundt banen, i trygge omgivelser, understreker han.

Så målet er ikke å sette fartsrekord. I stedet blir det premiering i ulike klasser for kjøreferdigheter og utseende på bilen. Men litt kniving blir det, spesielt for å vinne den gjeveste prisen; tittelen raskeste originalbil.

- Vi har tre biler i originalklassen for de som kjører originalboble. De er rimelig ivrige og kniver hvert år. Det er imponerende å se hvor fort bilene går originalt. De har bare 40-50 hestekrefter, men kjører rundt gokart-banen på rundt ett minutt, forteller Thorkildsen.

Til sammenlikning bruker utleie-gokartene rundt 50 sekunder på runden.

Selv har han en boble fra 1956, men den er under reparasjon og får ikke være med på Herbie-løpet før til neste år. Planen er at arrangementet har kommet for å bli.

- Vi får veldig gode tilbakemeldinger. Det kommer folk fra hele landet og vi håper å få med noen fra Sverige og andre deler av Europa også, sier han.

Interessen for gamle VW bobler gjenspeiles på facebooksiden deres.

Arrangementet er åpent for alle med interesse for gammel folkevogn, og man trenger ikke kjøre det selv.

- Vi har stor variasjon i biltyper som møter opp, sier han.

Ønsker man bare å bivåne det hele fra sidelinjen, er det også helt ok.

- Det er ikke alle som er interessert i å kjøre på bane.Vi hadde en her som kjørte opp, parkerte bilen, slo opp teltet, og satte seg ned for å se på. Han hadde aldri hatt det så gøy, forteller Thorkildsen.

Treffet arrangeres for å hedre filmstjernen Herbie som blant annet er kjent fra filmen Love Bug fra 1968.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.