Han vil bygge ned murene

TOLERANSE: Basel Kherallah mener ikke ulike religioner er noen grunn til ikke å være venner.

TOLERANSE: Basel Kherallah mener ikke ulike religioner er noen grunn til ikke å være venner. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Filmskaper Basel Kherallah fra Syria er opptatt av at terrorisme ikke skal skape murer mellom religioner.

DEL

Basel Kherallah er selv muslim, men har mange kristne venner. Han føler seg svært godt mottatt i Norge, og ikke minst i nabolaget i Våler.

Han har liten forståelse for folk som ønsker å ødelegge harmonien mellom grupper med ulik religiøs bakgrunn. Etter terror-angrepene i Paris valgte han å ta opp kampen på sin egen måte - med kamera i hånd. Han mener det er viktig å formidle kunnskap.

– Alle normale muslimer er mot terrorisme. Terrorisme og drap i reglionens navn er uakseptabelt, sier han.

Skremmende terror

Kherallah synes at det er tragisk når handlingene til noen få ekstremister skal få folk til å vende seg mot muslimer generelt. Selv om han føler seg trygg i Norge, synes han det er skremmende at terrorister velger å gå til angrep i fredelige, demokratiske land i Europa.

– Jeg kom til Norge med kona for å leve i fred, og bidra til å bygge dette landet som har gitt oss så mye, sier han.

I kjølvannet av terroren i Paris, har han gått igang med å lage en kortfilm.

– Filmen belyser toleranse og kjærlighet mellom religioner og avviser ekstremisme og intoleranse mot religioner, sier han.

Han er forberedt på at han kan møte noen problemer og trusler i forbindelse med filmen, som blant annet filmes i kirke og moske.

– Men jeg vet at Norge vil beskytte meg, så jeg tok meg friheten til å lage denne filmen, sier han.

Jobbet med film i Syria

Filmskaperen reiste fra Syria til Saudi-Arabia i 2009. Der jobbet han fire år med blant annet dokumentar- og reklamefilm.

– Jeg er vant til å jobbe i team, med flere fotografer og redigerere. Men denne gangen gjør jeg hele jobben alene sier han. Opptakene skal redigeres ned til en kortfilm på maksimum syv minutter. Han ønsker å formidle budskapet kort og konsist, i stedet for å trekke det ut. Hvor filmen vil bli vist, er det for tidlig å si noe om.

Filmskaperen har bodd en periode i Egypt, hvor han giftet seg med sin journalist-utdannede kone. For ett år og to måneder siden kom de til Norge.

– Jeg elsker å jobbe her, sier han.

Artikkeltags