Vanskelige kjøreforhold etter værskifte - nå kommer kulda

UNDERKJØLT REGN: Slik beskriver meteorologene hva som skjer når regnet blir til is på bakken.

UNDERKJØLT REGN: Slik beskriver meteorologene hva som skjer når regnet blir til is på bakken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Speilblanke veier skapte problemer i trafikken onsdag ettermiddag og kveld.

DEL

Værskiftet onsdag med snø, sludd og regn som frøs på bakken, førte til trafikkproblemer og flere uhell onsdag ettermiddag og kveld.

LES OGSÅ: Tre til legevakt etter trafikkuhell

Politiet i Østfold meldte ved 20.00-tiden onsdag at det var svært dårlige kjøreforhold mange steder i Østfold. De oppfordret alle som ikke måtte kjøre om å la bilen stå. Spesielt på småveier hvor det ikke har blitt saltet enda er det spesielt glatt. Politiet fått flere meldinger om trafikkuhell, men det er ikke meldt om alvorlige personskader.

Temperaturene har økt utover onsdagen, og nedbør i form av regn er ventet å skape svært glatte veier og vanskelige kjøreforhold i distriktet.

Rett før klokken 14 melder østfoldpolitiet at en skolebuss har kjørt av veien sør for Torsnes kirke i Fredrikstad. Det er svært glatt på stedet. Brannvesenet har sikret bussen og passasjerene er evakuert. Det var elever fra en barneskole som var om bord i bussen. Alle er sjekket av ambulansepersonell og ingen er skadet.

Varslet

Det var ventet at værskiftet ville skape problemer.

– Fra onsdag blir det mildere, og temperaturene vil stige ganske mye. Da vil det komme nedbør etterhvert, først som snø, men etterhvert som underkjølt regn. Det vil bli glatte veier første deler av dagen, sa vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes til Telemarksavisa tirsdag.

For å understreke faren sendte meteorologisk institutt ut OBS-varsel for hele østafjellsområdet, med advarsel om at det vil være fare for regn som fryser på bakken fra og med natt til onsdag og til onsdag ettermiddag.

Nedbøren skal avta i løpet av onsdagen, og erstattes av vind.

– Det kan komme en del vind fra sørvest, helt opp i stiv kuling på kysten, forteller hun.

Opp mot 10 cm

Torsdagen fortsetter det med nedbør. Med en temperaturprognose på 0 grader er det vanskelig for meteorologen å svare på om nedbøren vil falle som regn eller som snø.

– Det ser ut som det hovedsaklig faller som sludd eller snø, men helt ytterst langs kysten kan det muligens bli regn.

Nedbøren skal falle jevnt utover dagen.

– Stedvis er det meldt om 10 mm nedbør, og om det faller som snø kan det bli opp mot 10 cm. Vi får håpe det faller som snø for de som vil ha det, sier meteorologen.

Kald helg

Inn mot helga synker temperaturene igjen.

– Det ser ut til at det skal klarne opp i løpet av fredagen, og at helgeværet preges av nordavind og klarvær. Da kan det fort bli snakk om ned mot 10 kuldegrader, sier Moxnes.

Artikkeltags