Gå til sidens hovedinnhold

Derfor får himmelen så fine farger

Artikkelen er over 6 år gammel

Har du lagt merke til at fargene ved soloppgang og solnedgang har vært ekstra sterke og fine de siste dagene? Nyt det mens du kan!

– Fargene må nytes nå, sier statsmeteorolog Anita Hagervik til nettstedet yr.no.

«Fantastisk fint på Krapfoss!» skriver Merethe Stuve til dette bildet hun har delt med Moss Avis på Instagram:

 

Idyllisk! skriver Øyvind Mortensen Storaker til dette bildet han har delt med oss:

 

Og det er ikke de eneste bildene vi har sett av de sterke, flotte fargene som har prydet himmelen ved soloppgang og solnedgang.

Men det er en helt spesiell grunn til at det er slik.

– Det er partiklene i atmosfæren som gir den røde solnedgangen. Partiklene kan selvsagt være luftforurensning, men akkurat nå tror jeg bare det er snakk om vanlige skyer, sier Hagervik.

Rød solnedgang betyr at det ikke er skyer mellom deg og sola. Det kan også bety at den neste dagen blir skyfri, da dårlig vær ofte kommer fra vest, skriver yr.no.

– Røde, oransje, lilla og rosa skyer får man når sola står lavt som ved soloppgang og solnedgang. Solyset består av mange farger, men det røde lyset varer lengst, bare den røde delene av lyset blir synlig for oss, forklarer meteorolog John Smits.

Høye skyer

Denne uken er det er mye av skyene Cirrus, også kalt fjærskyer, som preger himmelen over Østlandet. Cirrus er høye skyer, som befinner seg i den øvre delen av troposfæren.

Ifølge yr.no treffer solen et tykkere lag av atmosfæren når den går ned i horisonten. Partiklene i atmosfæren gjør at sollyset blir brutt, som gjør at fargene kommer frem. De ulike fargene i sollyset har ulik bølgelengde og brytes derfor ulikt.

– Når skyene har flere lag blir det ulike sjateringer. Tidspunktet på når skyene blir rød vil variere med hvor høye skyene er, sier Hagervik.

Snart over

Men på torsdag må du ut ved solnedgang om du vil sikre deg et siste glimt, og kanskje et bilde, av fargene. På fredag kan det allerede være over.

– På fredag blir det svakere vinder fra vest og da er det også slutt på fargefesten i øst, sier meteorologen.

Del gjerne bildene dine med oss! Tagg de med #mossavis på Instagram eller last de opp her.

Ved å klikke her kan du se alle bildene leserne har delt med oss.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.