Gå til sidens hovedinnhold

Tok doktorgrad på nedbør

Artikkelen er over 6 år gammel

Camilla Weum Stjern (35) er utdannet meteorolog. Nå har hun tatt doktorgrad på hvordan partikler i lufta påvirker nedbøren.

– Det er en lettelse og veldig artig å få det overstått, sier forskeren som er bosatt i Hølen. 16. mars disputerte hun for doktorgrad ved Universitetet i Oslo. Fra før er hun utdannet meteorolog og har fra tidlig alder vist interesse for naturens fenomen.

– Jeg hadde en utrolig dyktig naturfaglærer på videregående skole og da ble jeg interessert i naturen. Senere besøkte jeg Blindern for å lære mer om hvordan man blir meteorolog. Da var ikke veien lang til videre studier og master innen meteorologi, forteller Stjern.

Mindre utslipp

– Det er ikke så lett å forklare så enkelt som mulig hva jeg har forsket på, men kort fortalt er det hvordan partikler som for eksempel svovel og sot kan påvirke nedbøren i lufta og hvor ofte det regner.

I Europa har utslippene av svoveldioksid gått ned med 73 prosent fra 1980-2004, påpeker Stjern og føyer til:

– Dette har hatt en klar påvirkning av antall tilfeller med «lett nedbør» eller yr. Jo mindre partikler det har vært i lufta, jo lettere er det for skyene å danne nedbør.

Mer nedbør i helgene

– Jeg fant også tegn på at det oftere faller lett nedbør i helgene enn i ukedagene, muligens av samme grunn som over. I ukedagene er luften full av forurensningspartikler, men i helgene er det mye mindre trafikk og generelt mer utslipp. Derfor er luften også renere i helgene enn i ukedagene, og skyene har lettere for å danne regn.

Rent praktisk viser studiet at det er mange ting som påvirker hvordan det regner og hvor mye det regner.

Trigget nedbør

Den nybakte doktorgradskandidaten kan vise til flere eksempler i historien der de har forsøkt å utnytte effekten av å kontrollere regnet.

– I 1967 fløy USAs militære og slapp partikler over Vietnam for å prøve å intensivere monsunen. Det intensive regnet ødela Viet Congs veier og infrastruktur. Under OL i 2008 skjøt de opp missiler med små partikler i skyene. På den måten regnet de seg tomme og det ble ikke regn under åpningsseremonien.

– Hva nå?

– Fra høsten har jeg ingen fast jobb, men drømmen er å få jobb på forskningsavdelingen ved Meteorologisk institutt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.