Har sendt ut tre farevarsler: – Sjekk løse gjenstander

Foto:

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel, både for kraftige vindkast, jordskredfare og høy vannstand. Det fører til store problemer i blant annet ferjetrafikken i Oslofjorden.

DEL

Det er ikke bare Bastø Fosen som innstiller ferjeavvganger søndag. Like etter klokken 10.30 meldteer Color Line at de kanseller ti fergeavganger til Danmark og Sverige på grunn av uværet. Og det ser ikke ut til å gi seg med det første.

I Østfold vil det være utstedt gult farevarsel helt fram til klokken 22 søndag kveld, mens vinden vil avta tidligere de andre stedene.

Det er også ventet mye nedbør i hele Sør-Norge søndag, deriblant i mossedistriktet. Det kan komme opp mot 30 millimeter, ifølge prognosene.

Relativt høye temperaturer og mye vind vil også føre til stor snøsmelting.

– Kystnære og lavtliggende strøk, samt områder som fra før er snøfrie, vil være mest utsatt, skriver Yr på sine nettsider.

Det anbefales å holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elver med stor vannføring.

Fest løse gjenstander

Det skal begynne å regne allerede lørdag, og søndag er det ventet et kraftig regnværsområde fra vest. Samtidig er det ventet stiv kuling på opp mot 16 meter i sekunder.

– Vinden kommer fra sør, og det er jo ikke den vindretningen som skaper mest trøbbel i distriktet. Likevel vil det blåse såpass utover kvelden at det kan være greit å sikre løse gjenstander, sa Terje Alsvik Walløe i Meteorologisk institutt.

Høy vannstand

Langs kysten, fra svenskegrensa til Langesund, er det sent mandag ettermiddag og natt til tirsdag ventet høy vannstand, estimert til 90 til 110 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste omtrent klokken 17-18, og natt til tirsdag klokken 03-05.

Det anbefales å sjekke fortøyninger og sikre løse gjenstander.

Artikkeltags