Vårt juleønske: en Hvit Jul for alle barn.

Av
DEL

DEBATT Vårt juleønske: en Hvit Jul for alle barn.

Vi snakker ikke om julesnø, det er et usikkert tema, men, om at voksne som feirer jul sammen med barn ikke skal bruke alkohol i juledagene.

Forskning forteller at barn merker endringer i voksnes oppførsel lenge før de voksne selv oppfatter seg selv som påvirket, og barna kan føle seg usikker på endring i adferd, det være seg overdrevet kos eller brå humørskifter.

I flere år har vi før jul stått på stand i kjøpesentra for å gjøre folk oppmerksom på dette, og snakket med folk om dette temaet.

Mange sier at det er da en selvfølge. Jula er først og fremst barnas høytid og de bruker ikke alkohol når de er sammen med barn.

Andre sier at dette må de tenke over og de vil diskutere det hjemme.

Noen mener at de må få ha sine juletradisjoner, som involverer alkohol, uansett om det er barn tilstede eller ikke.

Foreldregenerasjonen står frem som meget bevisst når det gjelder bruk av alkohol med barn tilstede, mens flere fra besteforeldregenerasjonen er lite villig til å gi slipp på sine vaner.

Vi har også fått høre mange historier fra voksne som forteller at de fikk sin barndoms julefeiring ødelagt av voksnes alkoholpåvirkede oppførsel.

De fleste vil hevde at de har et ansvarlig forhold til eget bruk, men tenker ikke over at barn reagerer på små forandringer hos de voksne. De ønsker seg voksne som ser dem og er hundre prosent tilstede.

Det er heller ikke alltid de voksne selv merker forandringen som gjør barna utrygge.

Vi oppfordrer alle voksne, enten de skal feire med barn eller ikke, til å markere at alkohol og julefeiring med barn, ikke hører sammen.

Gi barna en Hvit Jul, og vær med på kampanjen ved å gå inn på hvit.jul.no og skriv under på dere er med.

Med ønske om en

God Jul til alle

fra IOGT i Østfold

Alfred Isaksen, leder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken