Hva gir deg stolthet? har jeg tidligere spurt mossingene om før. Våre svar i dagens unntakstilstand har fått en stor tilleggsdimensjon.

Dagene er uvirkelige, hverdagen vår endrer seg fra time til time. Møteplassene som alltid har gitt oss sosial glede – skoler, lekeplasser, kinoer, kulturscener og sportsarenaer er stengt. Mange små og store bedrifter permitterer ansatte og stenger dørene. I løpet av et døgn gikk antall mennesker i sentrum ned med 70 prosent. Ikke bare helsepersonell, men også folk i serviceyrker og butikkansatte i apotek og matforretninger er blitt førstelinjesoldater i en gigantisk krise. Alle vi andre stiller oss spørsmålet: Hva kan vi gjøre? Hvordan kan lille meg gjøre noe lite for noe stort, for fellesskapet?

Krise

Jeg har snakket med mange fortvilte butikkeiere, gårdeiere og næringsdrivende de siste dagene. Dette er alvor. Men jeg har også fått høre mange oppløftende historier om nyskapning, kreative løsninger, hjelp og tilrettelegging. Butikker justerer åpningstider, yter langt mer enn det lille ekstra, tilbyr hjemkjøring, håndterer alle bestillinger i ført hansker og med antibac foran kortautomaten, vasker butikkene med såpe og vann på kveldstid. Vi tar hensyn til hverandre på en helt annen måte enn før. Kunden er først og fremst blitt vårt medmenneske.

Gjennom medier, stat og kommune bes vi om å forholde oss til stadig nye råd, lovverk og helsetiltak. Barn blir forklart situasjonen av statsministeren. Men fortsatt sliter mange som ikke snakker godt norsk med å få med seg dette. Jeg vil derfor oppfordre alle med informasjonsansvar til å forsøke å sørge for at alle berørte får med seg alt.

Tenke nytt

Vi er tvunget til å tenke nytt. Men det vi lærer nå, kan vi ta med oss inn i fremtiden. For det er lys i tunnelen. Vi skal tilbake til hverdagen, vi vet bare ikke når. Da vil vi være enda bedre rustet enn før – fordi vi har lært oss noe viktig om å se og hjelpe hverandre.