Gå til sidens hovedinnhold

Verden, Norge og Moss

Artikkelen er over 1 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så er det blitt september og sommeren synes tilbakelagt. Fortsatt er det fint vær og morgenbad i Larkollen, men hyggestunden på moloen med kaffekopp og dagens aviser er nok over for i år. Der har jeg i riksavisene fulgt Brexis, Trump, Hong Kong, klimakrise og handelsavtaler/-krig. Der har jeg grunnet over konsekvensene alt dette vil ha for Norge, Moss og meg og min lille familie. For konsekvenser blir det, og de vil påvirke våre muligheter til å kunne fortsette å leve våre ubekymrede liv slik de femti oljeårene har gitt oss mulighetene til.

Jeg har undret meg over hvilken plass bompenger i stigende grad hat tatt i samfunnsdebatten, og blitt oppgitt over hvordan stortings - og regjeringspolitikere også denne gangen har benyttet anledningen, i Arendal og alle andre steder, til høyt og støyende å diskutere/krangle om alt annet enn kommunenes utfordringer.

Lokalavisene ( MA og Dagsavisens lørdagsnummer) har forsøkt belyse de lokale spørsmål, men det må vel kunne sies at det er blitt veldig mye jernbane-omkamp, ferje og RV 19.

Saker

De viktige sakene om den nye kommunens økonomiske utfordringer, om kvaliteten i helse og skole, og ikke minst om hvordan vi skal lykkes når vi nå virkelig skal komme i gang med byggingen av den spennende nye kommunen vår, har druknet i Myra og på Festelandet.

Det er nå gått over tre år siden de to kommunene undertegnet intensjonsavtalen, og det er åpenbart at denne avtalen har maktet både å sette retning og legge premisser for en vellykket prosess. At vi i Fellesnemnda på første møte ble enige om både navn og kommunevåpen, og at den nesten eneste ( frem til nå ) problemstilling som har skapt engasjement og lokale overskrifter, er hvorvidt Kråka fortsatt skal fly mot oss over Mosseporten, sier vel det meste om at det store flertall av de snart 50.000 innbyggerne i nye Moss er enige med oss som mener at dette etter hvert blir veldig bra.

Visjon

Jeg gleder meg over at visjonen vi har samlet oss om; (Mangfoldige Moss ) er utviklet med aktiv deltakelse av over 600 innbyggere i ulike fora, og at ungdommen ( over 200 av dem ) i høyeste grad har et eierskap til formuleringene. Og spesielt er jeg fornøyd med at de av oss som for over to år siden var på studietur i Sverige og ble imponert og inspirert over hvordan de hadde utviklet innbyggerinvolvering i Upplands Väsby, har overbevist resten av Fellesnemnda til å etablere vår versjon, Innbyggertorget, som altså skal ledes av den desidert mest kvalifiserte til jobben: Inger Lise Skartlien.

Valg

Til slutt appellerer jeg til alle oss 49 representanter som fra neste uke er valgt inn i det første kommunestyret, om å sette følgende agenda når vi går inn i jubileumsåret: Vi er her for i fellesskap å dekke alle våre innbyggeres behov, i konstruktivt samvirke med kommunens administrative ledelse og de øvrige 3500 kompetente og motiverte medarbeidere i byens desidert største bedrift. La oss fremsnakke kommunens helt spesielle fortrinn, som er åpenbare for alle som besøker oss.

Selv vil jeg, uten støtte fra Valgomaten, ikke overraskende gi min stemme til Arbeiderpartiet, og er like spent som alle andre på hvordan styringsflertallet etterhvert blir sammensatt.

Uansett : Dere som ikke allerede har gjort det : Bruk stemmeretten, og ha et godt valg !

Kommentarer til denne saken