- Veinavn må inkludere arbeidsfolk!

I VEKST: I området bak de gamle arbeiderboligene vokser en ny bydel, mange engasjerer seg i gatenavnevalgene. Mange minner om at det var mange forskjellige som bidro til å bygge bydelen.foto: espen vinje

I VEKST: I området bak de gamle arbeiderboligene vokser en ny bydel, mange engasjerer seg i gatenavnevalgene. Mange minner om at det var mange forskjellige som bidro til å bygge bydelen.foto: espen vinje Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Debattinnlegg om veinavn på Verke i Moss, signert Terje Turøy og Monica Skeide Glad (Henholdsvis medlem og varamedlem i Utvalg for Teknikk (SV)

DEL

DebattDet er en glede å se hvor mange som engasjerer seg i hvilke veinavn som skal prege den nye bydelen Verket.

Som politiker er det å få bidra til å vedta navn som skal prege byen i generasjoner en spennende oppgave, men også et viktig ansvar. Særlig blir dette ansvaret tydelig når det dreier seg om å starte navnsetting av en helt ny bydel hvor det bør være en tematisk sammenheng.

I forrige møte i Teknisk Utvalg ble vi presentert for de første forslagene til veinavn for Verket. Vi støtter forslagsstillernes ide om å la navnene gjenspeile den lange og viktige industrihistorien på stedet. Derimot er vi sterkt kritiske til at de som ble foreslått hedret med å få en vei eller plass oppkalt etter seg kun er menn, og kun fra ledelse/eiersiden.

Utifra hva vi kjenner til, så var det i 2013 hele 72 gater i Moss oppkalt etter menn, mot bare fem oppkalt etter kvinner. Dette viser med tydelighet hvor viktig det er å ikke bare fortsette i gammelt spor. Tvert imot må vi være bevisste på at viktige kvinner også må få sin hedersplass når gater og veier skal oppkalles.

I forrige møte i Teknisk Utvalg tok derfor Moss SV initiativet til å sende saken tilbake til forslagsstillerne, med en bestilling om å finne navn som inkluderer alle som har bidratt til å bygge opp industrien på Verket, inkludert kvinnene.

Vi vil at ledende kvinner, og arbeidsfolk av begge kjønn, inkluderes og hedres i den nye bydelen Verket. Området hvor slitne føtter har tråkket, gjennom lange dager og ofte under tøffe forhold, bør få navn som gjenspeiler livene som ble levd der.

Det er i første omgang ikke opp til oss å komme med formelle forslag til hvem som skal hedres med navn. Men vi forventer at det i neste runde vil være fokus på viktige kvinner som f.eks den første kvinnelige industrilederen i Moss, Elisabeth von Hübsch, Hedvig Blom, som var M. Peterson & sønns redningskvinne eller «Cellulosens førstedame» Nini Peterson. Og hva med Thore Olsdatter, som i følge Moss Historielags sider trillet slagg, jord og stenkull for 10 skilling dagen på Verket. Kanskje skulle hun, og andre arbeiderkvinner som henne, også fått sin heder i den nye bydelen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags