Fylkespolitikere, stortingsrepresentanter og folk med lang politisk erfaring forlot Vestby Høyres nominasjonsmøte i sjokk tirsdag kveld.

I løpet av knappe tre timer hadde John Ødbehr ved hjelp av Stig Eyde og Tone Yrvum klart å kvitte seg med de fleste politiske kollegene fra siste periode. Kanskje bortsett fra Pål Engeseth som valgte å ri to hester og tjente på det.

Ute er politikere som Bodil Holter, Henrik Engeseth, Anne Grethe Klæboe, Bjørn Skaug, Ian Burman, Eirin Bolle, Jens Hvidsten, Sally Burman, Lasse Løw, Knut Erik Toftner og Steinar Hansen.

LES OGSÅ: Ødbehr dikterte nominasjonsmøtet

Sololøpet

Fra talerstolen kom det fram at Ødbehrs sololøp startet med at nominasjonskomiteens første liste ble underkjent av Ødbehrs fløy. Sammen med Yrvum får de laget en liste nummer to. Flere trekker seg fra denne på grunn av prosess og innhold. Og endelig, tirsdag kunne Ødbehr dra opp sin egen ønskeliste av lomma. Den gikk glatt igjennom.

– Dette virker kjøpt og betalt, sier Bodil Holter som sammen med tidligere ordfører, fylkesordfører og stortingsrepresentant Nils Aage Jegstad, fylkespolitiker Karin Adolfsen og kommunestyrerepresentant Eirin Bolle, stemte for utsettelse, og at en ny og uhildet komité ble nedsatt får å få en seriøs nominasjonsprosess.

Også Pål Engeseth støttet dette, men da det ikke ble flertall, sikret han seg en 3. plass på listen til Ødbehrfløya.

LES OGSÅ: - Er sjokkert over metodene i partiet

Suverent

– Nominasjonsmøtet er suverent. Det er dette møtet som bestemmer, slo møteleder Henrik Asheim fast.

– Jeg ber folk tenke seg om, sa Adolfsen fra talerstolen, mens Jegstad kalte situasjonen i partiet for turbulent og trasig.

Nominasjonskomiteens egentlige leder Paal Jargel, gikk også på talerstolen og la ikke skjul på presset fra Ødbehrfløya.

Jegstad klarte heller ikke å skjule raseriet da navnene ble ropt opp og stemt inn én for én og han foreslo en ungdomspolitiker framfor Stig Eyde på femte plass.

Svaret fra Vestbys ordfører var at det forslaget behøvde ikke Jegstad å komme med, for vedkommende ville bli valgt inn lenger ned.

– Dette er bare respektløst. Sånn snakker bare den som eier alle stemmene, var Jegstads kommentar.

Betalte seg inn

Og Ødbehr eide absolutt flertallet tirsdag kveld. Noen stilte med penger i døra for å få lov til å stemme, og av 68 stemmeberettigede, hadde Ødbehr kontroll over 46 av dem.

– Jeg har vært med på mye bråk og splittelse i politikken, men nå må vi begynne å tenke som et parti, appellerte Jegstad.

LES OGSÅ: Utfordrer Bolle seiler opp

– Leit

– Det er leit at folk kommer med så mange påstander. Jeg er bedt om å ta ansvar og har forsøkt å sette sammen en liste, var Ødbehrs svar, mens Nneka Okoye i nominasjonskomiteen mente at prosessen hadde vært veldig bra.

Et syn Thor Ombustvedt i den samme komiteen ikke delte.

Bodil Holter sier til Moss Avis at nominasjonen tirsdag var et siste forsøk på å få til en demokratisk hverdag i partiet:
– Nå skal vi gjøre jobben som folkevalgte på vegne av Høyres velgere perioden ut, og så får vi se hva som skjer.