Hanne Lunder får Kulturprisen

Keramiker Hanne Kristi Lunder får Vestby kommunes kulturpris for 2017. Her fra åpning av utstilling i hjembygda Son i sommer.

Keramiker Hanne Kristi Lunder får Vestby kommunes kulturpris for 2017. Her fra åpning av utstilling i hjembygda Son i sommer. Foto:

Keramiker Hanne Kirsti Lunder fra Son mottar Vestby kommune sin kulturpis for 2017

DEL

Under årets siste kommunestyremøte i Vestby rådhus ble kunstner Hanne Lunder fra Son hedret med kommunens kulturpris. Kulturprisen for 2017 består av et diplom og et beløp på 10.000 kroner. Vestby kommunes kulturpris ble første gang delt ut i 1974, og årets pris er nummer 39 i rekken.

Formålet med prisen er å hedre personer, grupper av personer eller organisasjoner som bor eller har sitt kulturelle virke i Vestby kommune – og som har vist evne og vilje til å yte en kulturell innsats utover det vanlige.

Kunstner og ildsjel

Komiteen som har kåret årets kulturprisvinner har bestått av Marianne Nesheim, Roble Wais og komitéleder Ragnhild Lervik Johansen. Lervik Johansen sier i sin tale at Hanne Lunder er en inspirasjon for mange innbyggere i kommunen. Lunder ble også beskrevet som en «aktiv person både som kunstner og ildsjel».

- Lunder har gjennom årene hatt mange utstillinger og er innkjøpt av flere kommuner og fylkeskommuner. Og jeg vil tro at hennes arbeider finnes i mange hjem i vår kommune, da hun er representert på Lions store utstilling hver høst og ellers er å finne i mange lokale gallerier.

– Men hennes innsats går langt utover egen produksjon. Hun har gjennom mange år drevet aktiv kulturformidling mellom Norge og «hennes» land imellom Amerika, Guatemala. Hun var med å starte organisasjonen Clinica Norguega som finansierer drift av helsestasjoner og utdanner helsepersonell til klinikker i fattige områder i Guatemala Hun har formidlet kunnskap om dette landet og inspirert mange i Vestby til å strikke sokker og pledd som hun frakter med seg til Guatemala. Hun inspirerer oss til å gjøre en humanitær innsats og viser at det nytter. Tidligere i år kunne hun reise med ikke bare medisiner, utstyr og varmende sokker og pledd, men også innsamlede midler til å kjøpe en ambulanse, sa Johansen.

FULLE KOFFERTER: Hanne Lunder får plass til mye i koffertene hun tar med seg til Guatemala.

FULLE KOFFERTER: Hanne Lunder får plass til mye i koffertene hun tar med seg til Guatemala. Foto:

Håndverk

Hanne Lunder gjør også en innsats for å holde gamle håndverksmetoder i hevd, noe komitéleder Johansen også trakk fram i sin tale.

– Prisvinneren har også andre prosjekter på gang. Som å veve av ull fra spelsau og ellers vise hva ull kan nyttes til. Hun vasker, karder, spinner, farger og strikker av ull fra lokale sauer og holder da gaml tradisjoner og arbeidsmetoder i hevd, sa Johansen.

Artikkeltags