Gå til sidens hovedinnhold

– Vi regner med at interessen for denne tjenesten øker

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange vil sikkert lese flere bøker i disse korona-tider, men fortviler fordi biblioteket er stengt.

En løsning på det, er den nye utlånsappen Bookbites.

– Har du lånekort og en pinkode kan du få tilgang til flere hundre boktitler, forteller bibliotekar Randi Egge Svendsen.

Alle kan laste ned appen og opprette en bruker, men for å låne bøker må du ha lånekort på et bibliotek som bruker Bookbites til å låne ut e-bøker og digitale lydbøker. Det gjør Moss bibliotek.

– Det som tilbys er mest vanlige bøker, både skjønnlitterære og sakprosa. Flere titler kommer til etter hvert, og tilbudet er for alle aldersgrupper, både voksne og barn, forklarer bibliotekaren.

I og med at biblioteket er stengt kan publikum foreløpig ikke få utstedt lånekort, men biblioteket hjelper til via e-post med lånenummer og pinkode hvis låneren er registrert fra før. E-postadressen finnes på bibliotekets hjemmeside, mossbibliotek.no. Der legges det også ut andre nyheter og oppdateringer.

(Saken fortsetter under bildet.)

Låne og lese

Bookbites kan brukes på nettbrett og mobile enheter som benytter operativsystemene iOS eller Android – appen lastes ned fra App Store eller Google Play. Låneren må opprette en bruker første gang, og får tilgang via e-postadresse og passord. I appen kan brukerne låne, reservere og lese bøker.

– Vi regner med at interessen for denne tjenesten øker i disse dager, tror Svendsen.

Appen har godt utbygd lesefunksjonalitet, man kan tilpasse og markere teksten, skrive notater og slå opp ord. Boken åpnes på den siden man avsluttet lesningen. Appen har automatisk innlevering av boka ved forfall, og det er også mulig å levere inn boka før forfallsdato.

Bookbites deler boka opp i biter på sju minutter, som sammen med kapitlene gir god oversikt under lesingen. Bokbitene tilpasses automatisk lesehastigheten, og bøkene kan også leses offline.

Andre nettsteder publikum kan benytte er verdensbiblioteket.no, som har bøker på de mest vanlige språk for innvandrere, og nb.no (Nasjonalbiblioteket), som også har et godt tilbud – spesielt i forhold til eldre utgivelser.

Kommentarer til denne saken