.

Vi teller ned til jubileumsåret 2020

Av
Publisert


LES ALT OM PROGRAMMET FOR 2020 I DENNE ARTIKKELEN: – Vi er dritstolte!

Trykk her for å lese programmet digitalt (ekstern lenke)

Trykk her for å se alle artikler om Moss 2020

Trykk her for å se de historiske foredragene Om (M)oss

I 2020 blir Moss og Rygge én kommune, byen fyller 300 år og Rygge kirke blir 900 år. Dermed er det så mye å feire at det tidlig ble organisert et jubileumsprosjekt under vignetten Moss2020. Prosjektet har tatt rollen som tilrettelegger og har invitert alle til å bidra. Lag, foreninger, institusjoner og enkeltpersoner har til de grader tatt imot denne invitasjonen. Når vi nå om noen få uker presenterer programmet for jubileumsåret, står mer enn 200 arrangementer på plakaten, med over 100 ulike arrangører på over 30 forskjellige arenaer. Mange av innspillene og planene er allerede presentert og mer kommer. En grunnleggende føring for jubileumskomiteen og jubileumsprosjektet er at Moss2020 skal være et jubileum for alle. Det forplikter. La meg derfor reflektere litt over dette.

LES OGSÅ:

Gaven fra Lions Club er ferdig montert ved skøytebanen

– Moss fortjener egen jubileumskonjakk

Grupper

«For alle» betyr mye forskjellig. Det betyr at jubileet må by på arrangementer og tiltak for ulike aldersgrupper, for folk med ulike interesser, for folk med ulik kulturell bakgrunn, for ulike deler av den nye kommunen, osv. Dette forsøker vi å dekke. Men «for alle» betyr også at et jubileum bør nå de som av ulike grunner ikke like lett kan få med seg det som tilbys fordi de har en funksjonsnedsettelse.

Som prosjektleder for Moss2020 har jeg derfor hatt mange møter med grupper og enkeltpersoner som enten representerer eller er særlig opptatt av slike utfordringer. Som Rådet for funksjonshemmede, Eldrerådet, ansatte i hjemmebaserte tjenester, ansatte ved helseinstitusjoner og talspersoner for ulike grupper funksjonshemmede. Innspillene er mange og viktige: Husk de som sliter med å komme seg på arrangementer, de som trenger et sted å sitte under en lang forestilling, de som hører lite, de som har problemer med å lese vanlig skrift, og ikke minst de som ikke kommer seg ut. Det handler altså her som i så mange andre sammenhenger om behovet for å legge til rette for universell tilgang og universell utforming.

LES OGSÅ: Norges mest kjente vinkelner roser Moss300: Salget av jubileumsvin rett til værs

Inkludere

Moss2020 arbeider derfor med en rekke konkrete tiltak som vil kunne bidra til å inkludere så mange som mulig i det som skal skje i jubileumsåret. La meg nevne noen eksempler:

Når man feirer både Moss bys 300-årsjubileum og Rygge kirkes 900-årsjubileum er selve historiefortellingen viktig. Derfor vil alle i Moss og Rygge få et godt illustrert historiehefte hjem i postkassen i begynnelsen av desember. Heftet vil bli distribuert til alle husstander sammen med et programmagasin som presenterer høydepunktene i jubileumsåret. Samtidig vet vi at mange som enten har en synshemming eller sliter med dysleksi har vanskelig for å tilegne seg skriftlig informasjon. Derfor legger vi til rette for at alle som ønsker å få historieheftet opplest og figurene beskrevet, fra desember skal kunne gå inn på vår nettside www.moss2020.no og finne historieheftet som «lydbok».

LES OGSÅ: Forteller om byens sjel i fremtidens historiebok

Begivenheter

Når de mange store arrangementene, som nyttårsfesten på Kirketorget og konsertene i Nesparken i forbindelse med jubileumsuken 8. til 16. august 2020, går av stabelen, vet vi at det er flere som ikke klarer å stå på bena så lenge som arrangementet varer. Tiltak som plass for rullestoler og tilstrekkelig med sitteplasser for de som trenger det, vil derfor være viktige bidrag for å oppfylle målet om et jubileum for alle. På samme måte gjelder det å få mobilisert tilbringertjenester for de som ikke selv kommer seg på arrangementene. For å få slike tiltak til å fungere vil det være avgjørende at vi får på plass et jubileumsvertskap som bl.a. kan hjelpe folk med å finne seg til rette. Vi er derfor svært fornøyd med at over 30 frivillige allerede har meldt seg som jubileumsverter. Disse vil foran hvert av de større arrangementene få god opplæring og informasjon for også å kunne hjelpe til rette folk som trenger litt ekstra oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Knytter Verket og Nesparken sammen

Hørselsproblemer er en stor utfordring for mange. Det kan gjelde både at man ikke får med seg det som blir sagt fra scene eller lerret og det kan være ubehag med for sterk lyd. Moss2020 vil derfor legge stor vekt på at vi skal tekste filmer som er laget i forbindelse med jubileet. Sammen med hørselsforeningen i Moss og Rygge har vi også inngått et samarbeid om gratis utdeling av ørepropper for voksne og gratis utlån av øreklokker for barn, for å beskytte hørselen mot for høy lyd. I øyeblikket undersøker vi også mulighetene for å kunne tilby døvetolk ved noen av de mest sentrale arrangementene.

LES OGSÅ: Ny mossekalender: – 300 år med morsomme og gode historier

Lidelser

Et siste eksempel gjelder de som i utgangspunktet ikke kommer seg ut av institusjonene de bor på. Det gjelder mange gamle på sykehjem, og kanskje særlig de som i tillegg sliter med demens. For disse arbeider vi nå sammen med filmskapere om å kunne tilby «sakte-TV» fra kjente og kjære steder og aktiviteter i Moss og Rygge, samt opptak fra steder og hendelser som vil være direkte knyttet til jubileet. Samtidig vet vi at noen med demenslidelser gjerne skulle ha kommet seg på arrangement hvis de bare kan ha med seg en ledsager. Mange av de sentrale jubileumsarrangementene vil uansett være gratis for alle, men der billettene har en pris, vil demente og andre som av ulike grunner trenger å ha med seg ledsager få tilbud om gratis inngang for den nødvendige ledsageren.

Hvis vi får til mye av dette er det bra for jubileet i 2020. Da blir det et jubileum for alle. Men enda viktigere er det om noen av disse tiltakene også kan inspirer til at man i enda større grad tenker på behovet for å legge til rette for universell tilgang og universell utforming når man planlegger ulike arrangement og tiltak i årene som kommer etter jubileumsåret.10. august 2020 er det 300 år siden Moss fikk bystatus av Fredrik IV. Dette skal feires på behørig vis med folkefest, arrangementer og aktiviteter for byens innbyggere og besøkende. Feståret starter 1. januar, når også kommunene Moss og Rygge slås sammen.

LES OGSÅ:

Forteller om byens sjel i fremtidens historiebok

Knytter Verket og Nesparken sammen

Om byjubileet:

2020 blir et spesielt år for Moss på flere måter. I tillegg til jubileet er det også dette året Moss og Rygge slår seg sammen til én kommune. I denne forbindelse vil vi legge stor vekt på å vise forbindelsene tilbake til Rygges middelalderhistorie, symbolisert ved Rygge kirke fra 1100-tallet. Det overordnete målet for jubileumsåret er å bygge felles identitet og kultur, samt inspirere til å skape nye verdier i den «nye» Moss kommune, basert på likestilling, inkludering, mangfold og bærekraft.

Et stort antall arrangement vil bli spredd ut over hele jubileumsåret. Den sentrale jubileumsuken vil være fra lørdag 8. august til søndag 16. august 2020, med en stor folkefest lørdag 15. august. Det blir blant mye annet felles nyttårsfeiring inn og ut av jubileumsåret, åpningsuke i nytt kulturhus i januar og første uken i juni vil Rygge middelalderkirke stå i fokus.

Trygve G. Nordby er prosjektleder for Moss2020. Han kan nås på telefon 915 12 091 eller epost: trygve.nordby@moss.kommune.no.

LES OGSÅ:

Slik blir den nye scenen i Nesparken

Håkon vil høre om favorittstedet ditt

Charlotte (30) lager ny gatekunst på gamle vegger på Verket

Historiske foredrag Om (M)oss

Historisk foredrag - motor

Historisk foredrag - motor

Se årets Christian Frederik-foredrag i opptak

Historisk foredrag om (M)oss. Foredragsholder er Maria Havstam.

Historisk foredrag om (M)oss. Foredragsholder er Maria Mavstam.

Historisk foredrag av historiker Amund Pedersen.

Se opptak av det historiske foredraget om jordbruk

Se historisk foredrag om jordbruket i Rygge

Holdt foredrag nummer to i serien «Dagens Moss i et historisk perspektiv»

Foredrag: «Dagens Moss i et historisk perspektiv»


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken