Gå til sidens hovedinnhold

Vi tror på ingen måte at du ønsker deg mer bompenger fordi at du måtte få 20-30 prosent av bompengene du betaler tilbake på skatten.

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En av FrPs seire i den nye regjeringsplattformen er at det skal innføres et fradrag for bompengeutgifter. Dette vil være kjærkomment for de med en årlig høy bompengebelastning, typisk de som kanskje må kjøre gjennom flere bommer hver dag.

Transportøkonomisk institutt (TØI) og NHO er imidlertid nå ute og mener at dette faktisk kan føre til flere bommer. Vi mener logikken deres i beste fall er haltende.

De mener at den lokale viljen til å iverksette nye bompengeprosjekter blir større dersom lokale pendlere får et fradrag og får redusert bompengebelastningen sin.

Vi tror på ingen måte at du ønsker deg mer bompenger fordi at du måtte få 20-30 prosent av bompengene du betaler tilbake på skatten.

TØI tror også at denne effekten kan bli forsterket da vi allerede har økt den statlige andelen av finansieringen av bomprosjekter, og at staten tar mer av regningen. Samtidig har andelen bompenger i finansieringen av nye veiprosjekter gått fra rundt 40 prosent under forrige regjering, til 28 prosent under denne regjeringen – og det skal videre ned.

I den nye plattformen har vi også fått gjennomslag for å doble kompensasjonsordningen for å redusere bomtakstene utenfor de store byene, fra 500 millioner kroner i året til 1 milliard.

At staten tar en større del av regningen for veiutbyggingen tror vi på ingen måte vil bidra til at folk får mer lyst til å betale bompenger.

Med TØIs logikk så burde vel folk også vært åpne for å betale mer skatt eller pendle mye lenger på grunn av pendlerfradraget? Eller tape mer penger på aksjer eller fond som faller i kurs fordi du kan trekke fra drøyt 30 prosent av tapet på skatten?

Vi mener at staten bør finansiere veibyggingen i sin helhet. Fordi bygging av infrastruktur er en nasjonal oppgave og at bilistene allerede betaler inn betydelige beløp gjennom blant annet veibruksavgift på drivstoff og trafikkforsikringsavgift.

Derfor burde vi ikke hatt bompenger. Det er imidlertid kjøttvekta som rår. Med 15,2 prosents oppslutning er vi dessverre ikke store nok til å få fullt gjennomslag for å fjerne ordningen med bompengefinansiering av vei. Vi er de eneste som kjemper for dette. Vi utgjør imidlertid en tydelig forskjell. Uten oss hadde aldri en fradragsordning kommet på plass, bompengeandelen i nye veiprosjekt hadde ikke gått dramatisk ned og vi hadde ikke fått på plass en ordning for reduserte takster.

Uten oss hadde bompengebelastningen vært høyere. Det at vi får redusert denne tror vi imidlertid ikke gjør at folk får lyst på mer bompenger, slik TØI og NHO later til å tro.

Kommentarer til denne saken