Gå til sidens hovedinnhold

Vi vil fjerne e-skatten

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag 9. november la FrP fram sitt alternative budsjett. Her vil vi eiendomsskatten til livs.

For meg har det vært viktig å få fram en realistisk kuttplan for eiendomsskatten på hus og hytter i dette budsjettalternativet. Jeg har også lagt inn forslag som vil gjøre det umulig for kommunene å jukse seg til mer eiendomsskatt med en lokal taksering.

FrP skal ikke bare trappe ned eiendomsskattesatsen til null. Kommunene skal i første omgang fratas dagens mulighet til å velge lokal taksering. Vi vil nå at eiendommenes verdi skal beregnes med tall fra Skatteetaten.

Den lokale takseringen har blitt et smutthull og en hvilepute for skattehungrige lokalpolitikere samtidig som dette gir et alt for tilfeldig takseringsgrunnlag. Kommunal taksering er også en dyr løsning for kommunene. Skatteetatens verdigrunnlag for beskatning av boliger er foreløpig en modell som kan forbedres dersom den skal benyttes for å sette en takst, men modellen er langt bedre enn den tilfeldige og dyre takseringen til kommunene.

Forslagene vi nå legger fram er ikke bare et alternativt budsjett, dette er saker vi helst vil forhandle inn i budsjettforhandlingene i høst og videre blir dette praktisk politikk om Frp kommer inn i regjering igjen fra 2021.

Det er viktig for meg å påpeke at primærtjenesten i kommunene allerede er betalt for av innbyggere. De er betalt for via skatt på inntekt, kommunale gebyr og selvkost. Du betaler for legen du går til, barnehagen til barna, SFO, renovasjon, vann, avløp og søknader hos for eksempel byggesakskontoret. Dersom du er så uheldig å havne på sykehjem, så forsyner kommunen seg av nesten hele lønnen din.

Eiendomsskatten har vært en kampsak for meg og FrP i mange år og nå setter vi et helt klart mål på når skatten på hus og hytter bør være fjernet i sin helhet.

Eiendomsskatten er unødvendig. At så mange kommuner krever inn eiendomsskatt handler mer om dårlig økonomisk styring enn dårlig økonomi. Å kutte i eiendomsskatten betyr at kommunene må omstille seg for at innbyggerne skal kunne sitte igjen med mer av sine egne penger. Noen kommuner, som Oslo, ville klart å kutte eiendomsskatten over natten. Andre trenger lenger tid. Men i løpet av en fireårsperiode vil alle kommuner klare å fjerne denne usosiale og feilslåtte skatten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.