Gå til sidens hovedinnhold

Strandhugg på Oven

Oven er et sommerparadis med sine store og flotte strender, men også et idyllisk sted å gå en tur vinterstid. Kyststien snor seg mellom hytter og de mange campingvognene som ligger som perler på en snor. Ovenhalvøya ligger i Råde kommune og stikker ut mellom Kurefjorden og Krogstadfjorden. Den har en beliggenhet som gjør den svært attraktiv som rekreasjonsområde.

Artikkelen er over 6 år gammel

Oven er et sommerparadis med sine store og flotte strender, men også et idyllisk sted å gå en tur vinterstid. Kyststien snor seg mellom hytter og de mange campingvognene som ligger som perler på en snor.

Ovenhalvøya ligger i Råde kommune og stikker ut mellom Kurefjorden og Krogstadfjorden. Den har en beliggenhet som gjør den svært attraktiv som rekreasjonsområde. Dette gjenspeiles i det store antallet hytter og caravanplasser.

De viktigste offentlige friområdene er Husebystranda, Storesand, Fristranda og Hestholmen. Alle disse er fine badesteder. Den største stranda er Husebystranda med en strandlinje på nesten 500 meter. Her vokser også den sjeldne Strandtornen. Rundt planten er det satt en steinring for å markere stedet.

Dette er episode 17 i videoserien «Ut på tur».

Oven er omgitt av grunne og rike sjøområder som er av stor betydning for dyrelivet. Halvøya grenser i nord mot Kurefjorden som er vernet som naturreservat på grunn av det mangfoldige fuglelivet.

På Storesand er det en stor og fin fast grillplass og det er mange benker og bord rundt omkring som inviterer til helårsbruk.

Det er også flere fredede kulturminner i området, blant annet gravrøyser fra bronsealderen.

Landskapet på Oven er ganske flatt, men likevel varierer det fra det helt åpne med vidt utsyn, til mindre og mer lukkede landskapsrom med fjellkoller og skog.

Tidligere var fiske og jordbruk den viktigste næringskilden på Oven, men i dag har dette i stor grad blitt avløst av turisme.

Usikker på været? Sjekk det lokale værvarselet her.

Dette er runden på Oven:

Rundturen er på 4,2 kilometer og går på småveier, stier og langs vannkanten. Du kan parkere ved sommerbutikken på Oven - så går du østover, forbi en caravanplass og til Svarteskjærtangen. Du følger kysten sydover, går innom Husebystranda og Storesand - ut på Åventangen helt syd og videre nordover tilbake til utgangspunktet.

Når du nærmer deg slutten kan du ta en ekstra avstikker ut på Hestholmen - omtrent 2 km fram og tilbake.

Lyst til å finne på mer i helgen? Trykk her for å se oversikt over arrangementer.

Se tidligere episoder i vår turserie:

Full jubel da Jan Ellefsen i Tjukkasgjengen tok i mot en sjekk på nærmere en million kroner fra Veslemøy Rue Barknes i Gjensidigestiftelsen.

Ribbefettet får bein å gå på i Rygge. Trimgruppa i Rygge Idrettslag samarbeider med Rygge Friluftslag om den tradisjonsrike julemarsjen 2. juledag. Det er to løypelengder, 5- og 10-km, begge med start og mål ved Idrettshuset. Vi har gått 5-kilometer’n med primus motor Vidar Olsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.