Dagen inngår i Christian Frederik-dagene og starter med fossefrokost. Klokken 18.14 holdes fredstalen som etterfølges av fredskonserten i Moss kirke med sangeren Kristin Asbjørnsen. Hun har med seg Olav Torget på gitarer og vokal og Suntou Susso (kora og vokal).

– Med sterk meloditeft og poetisk lyrikk veves gitarer, vestafrikansk kora og stemmer sammen i et vakkert og meditativt lydlandskap. Musikken bærer avtrykk fra vestafrikansk musikk, vuggesanger og kontemplativ, nordisk jazz, skriver arrangøren.

– Dette blir hennes tredje konsert i Moss kirke siden 2013, og konsertene hennes legger seg til i historien som noen av de fineste konsertene vi har arrangert, sier Tor Sørby ved Arena Moss kirke- og kultursenter.

Offisiell flaggdag i Moss

Mossekonvensjonen ble undertegnet av Christian Frederik som var konge i Norge. Avtalen ble inngått i Konventionsgården etter en kort krig mellom Norge og Sverige. En underskrift som fikk avgjørende betydning for utviklingen av Norge som nasjon.

14. august er derfor offisiell flaggdag i Moss og tradisjonen tro inviteres det til frokost ved Mossefossen; byens vugge som ga kraft og grobunn til en hurtig voksende industri og by. Her vil Valgerd Svarstad Haugland, fylkesmann i Oslo og Viken, holde åpningstalen.

I år er det professor Kristian Berg Harpviken fra Institutt for fredsforskning i Oslo som skal holde fredstalen på Verket Scene.

Samtale etter talen

Han er seniorforsker ved instituttet, og i hele sin akademiske karriere har han fokusert på Afghanistan og landene rundt. Harpviken tok doktorgrad i 2006 på sosiale nettverk og tvungen migrasjon i Afghanistan, og har ledet en rekke større og mindre forskningsprosjekter på relaterte temaer.

I etterkant av talen vil Trygve Nordby lede en samtale mellom Harpviken, Anoushka Skaar Nordby, Iver Alne Bolin og Olea Mosli Sæther. De representerer de unge, engasjerte stemmene, som stiller spørsmål til situasjoner og strukturer skapt av det etablerte. Iver er elev ved Kirkeparken vgs. og elevrådsleder for kommende skoleår.

Fredstalen ble første gang holdt 14. august 2011 av fylkesmann Anne Enger. Siden den gang har talen blitt holdt av: HKH kronprins Haakon Magnus, Thorvald Stoltenberg, Robert Mood, Ine Marie Eriksen, Erik Fosse, Børge Brende, Erik Solheim og Liv Tønnes.