Gå til sidens hovedinnhold

Vil bygge robuste boliger på Ekholt og Jeløy: – Vi har finkjemmet byen for tomter

Politikerne besluttet sist uke å starte en prosess for å etablere robuste boliger i Tverrveien på Ekholt og Kroken på Jeløy.

For abonnenter

– Vi har finkjemmet kommunen for alle tomter som er mulige å oppdrive. Moss er geografisk liten og det er utfordrende å finne tomter som tilfredsstiller absolutt alle krav.

Det sa direktør for kultur, aktivitet og inkludering (KAI), Silje Hobbel, da KAI-utvalget behandlet plasseringen av robuste boliger i forrige uke. Da vedtok flertallet å be MKEiendom søke om godkjenning for å etablere robuste boligenheter i Tverrveien 6 og i Kroken 1.

Arbeidet med å skaffe boliger til mennesker med lidelser innen rus og psykiatri i Moss kommune har pågått i flere år. I 2019 ble det besluttet å kjøpe åtte såkalte robuste boligenheter for vanskeligstilte innbyggere med rusproblemer eller psykiske lidelser. Men fortsatt har ikke kommunen noen tomter til de åtte boenhetene som allerede er kjøpt inn. To av de første tomtealternativene ble forkastet, og de to andre ble klaget inn til statsforvalteren og er fortsatt uavklarte.

– Det haster med å finne egnede tomter fordi boligene ikke kan lagres, men må tas i bruk. Behovet er anslått til å være mer enn det dobbelte av de åtte boenhetene, skriver kommunedirektøren, som nå foreslår å plassere noen av boligene i Tverrveien 6 (ved Ekholt sykehjem) og Kroken 1 (ved Krossern på Jeløy).

– Grovt uansvarlig

Frps Niklas Eriksen reagerte kraftig på plasseringen:

– Jeg trodde det var skrivefeil da jeg leste Tverrveien, sa han, og tilføyde:

– Alle mennesker fortjener verdige boforhold, men her må det være mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Her foreslår man å plassere bolig for tunge og potensielt utagerende rusmisbrukere vegg i vegg med et sykehjem, en fotballbane, Carlbergskogen som er et populært turområde, Ekholt barneskole og et gedigent boligfelt som kryr av barnefamilier. Jeg mener dette er grovt uansvarlig, sa Eriksen.

Han foreslo isteden at MKE får i oppdrag å finne nye tomter uten umiddelbar nærhet til tettbygde boligstrøk eller institusjoner for sårbare grupper, samt vurdere kjøp av ny eiendom til formålet. Men dette forslaget fikk bare én stemme (FrP), og Eriksen møte sterk motbør fra de andre politikerne. Rudi Myntevik (KrF) sa:

– Her demoniserer man disse brukerne og skaper et inntrykk av at de er farlige. Men det er vel ikke det som er diagnosen deres. Jeg tror vi trenger et nyansert bilde av hvem disse menneskene er.

Både Christian Larsen (Ap) og Marita Toverud (Rødt) påpekte at dette er mennesker som allerede bor i Moss kommune i vanlige boligområder, men som har et tilbud som ikke er godt nok i dag.

KART: Kroken 1 og Tverrveien 6

Trist

Høyre foreslo å utrede saken mer. Astrid Nielsen Eliassen (H) sa:

– Vi forstår alle sammen at disse som alle andre trenger et anstendig sted å bo. Vi forstår også hvor utfordrende det kan bli for dem som får mennesker som kanskje ikke alltid evner å bo inn i bomiljøet sitt. Vi føler at vi trenger mer kjøtt på beina i denne saken, sa hun.

Bengt Olimb i MKEiendom understreket at det allerede var gått flere runder på både kjøp og leie av tomter:

– Det er ekstremt få tomter i byen, og de begynner å koste relativt mye. Vi jobber knallhardt med å få tomter. Utfordringen vår nå er at vi ikke har noen godkjente tomter for åtte robuste boliger. Det er litt trist når vi har holdt på i mange år, sa Olimb.

Russisk rulett

– Her har administrasjonen sviktet, og nå svikter også styringsflertallet. De spiller russisk rulett med innbyggernes trygghet, sa Niklas Eriksen, noe som fikk utvalgsleder Øivind Tandberg-Hanssen (SV) til å reagere på retorikken:

– Jeg og styringsflertallet og kanskje flere kommer til å stemme for kommunedirektørens forslag, sa han.

Alle unntatt FrP stemte for forslaget om å be MKEiendom gå videre med Tverrveien og Kroken. Det betyr ikke at siste ord er sagt i saken:

– Vi skal presentere resultatene herfra i teknisk utvalg 21. juni. Og så må vi gjennom en normal saksprosess, understreket Olimb.


Les også

Har brukt seks år på å skaffe boliger: – Dette ble en pinlig affære

Les også

Innstiller på ja til robuste boliger på to av de fire utvalgte tomtene

Les også

Disse boligene skal plasseres i fire nabolag i nye Moss

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.