Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi 10 milliarder til kommuner og fylker, som et bidrag til arbeidet for å bevare velferden.

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronaviruset har skapt en krise i norske kommuner og fylker. Krisen er så stor at Stortinget straks må bevilge 10 milliarder kroner ekstra til kommunene. Her i Moss er hver tiende arbeidsledig. Å miste jobben er dramatisk for den enkelte, men også for kommunene. Det kan føre til starten på slutten av velferden vår.

Høyresidens lobbyorganisasjon, Civita, prøver å overbevise den norske befolkingen om at Norge ikke har råd til å opprettholde velferden. At høyresiden ønsker å kutte i velferden er ikke noe nytt. Dette er de samme kreftene som kjempet mot åtte-timers normalarbeidsdag i 1919, arbeidsledighetstrygd i 1959 og retten til videregående skole i 1994. Vi må ikke tro at dette handler om fornuftig pengebruk i en krise.

Velferdsstaten lønner seg aldri hvis man ser på Norge som en bedrift, hvor kundene må kunne betale nok for tjenestene de trenger til å gi bedriften overskudd. Norge er et land med små forskjeller, høy tillit og et sterkt felleskap. Det er særlig i kriser vi ser hvor viktig fellesskapet og velferden vår er. Vi står støtt i denne krisen fordi det lønner seg å satse på felleskapet. Lærdommen må være mer velferd – ikke mindre.

Uten sterke kommuner og fylker svekkes velferden. Pengene som går til kommunene sikrer oss barnehager og 10 år med skolegang. De sikrer oss et verdig hjelpetilbud når livet nærmer seg slutten. Fylkene sørger for at vi kommer oss fra A til Å på en klimavennlig måte, at vi har et tannhelsetilbud og videre skolegang. Å kutte i kommuneøkonomien betyr kutt i skolen, barnehagene, barnevern og eldrehjem.

Ifølge KS ligger vil kommunene og fylkene oppleve et underskudd på 27 milliarder. Tapene kommer først og fremst av tapte skatteinntekter fordi flere og flere er arbeidsledige. Så langt har regjeringen bevilget 6,5 milliarder. Det gjenstår altså 20 milliarder. I praksis betyr det at kollektivselskaper står på randen av konkurs og kommuner ikke får utbetalt lønninger. Moss kommune og Viken kan ikke trylle frem nye milliarder. Vi er helt avhengig av at staten tar ansvar.

Derfor fremmer SV forslag nå om å bevilge 10 milliarder til kommuner og fylker. Dette er et viktig steg i arbeidet for å bevare velferden. Nå må resten av Stortinget være med på å støtte kommune-Norge og stemme for forslaget.

Kommentarer til denne saken