– Det er viktig å synliggjøre mangfoldet blant barn og unge, sier ungdomsrådets leder, Yasmine Ask Geverk.

Moss Avis treffer henne og nestleder Trym Mathisen Guldvog ved Kirkeparken videregående skole i sentrum.

– Skolen skal være et trygt sted. Vi lærer om identitet på skolen, og det er viktig å vise elevene at de kan være hvem de vil, sier Yasmine.

– Skolen er et sted der elevene utvikler seg mye, og ved å flagge med prideflagget, skapes det gode holdninger og gjør skolen til et tryggere sted, nikker Trym.

– Vi vil at skolene skal være med på å markere mangfoldet, påpeker Yasmine.

Skeptisk rektor

Duoen som leder ungdomsrådet i Moss er også med i ungdomsrådet i Viken fylkeskommune.

Det var en sak der som satte Yasmine og Trym på sporet.

Spørsmålet om prideflagging hadde blitt tatt opp ved en videregående skole i en annen del av fylket. Her stilte rektor seg usikker til lovligheten ved en slik flagging fra skolens stang.

– Ifølge flaggloven er dette tillatt. Dermed er det bare for elevrådene å presse på, sier Yasmine og Trym, som håper regnbueflagget blir å se over hele skole-Moss i juni.

Positive politikere

Leder Irene Hetmann Landgren (Ap) i hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Moss er storfornøyd med ungdomsrådets initiativ.

– Dette er jeg veldig positiv til. Det er kjempebra, supert, at initiativet kommer fra ungdommene selv. At de går foran. Det er ikke alt ungdommene ønsker seg som vi har mulighet til å få til. Men dette bør vi kunne være med på. Vi må undersøke det praktiske og lovmessige, og det er fint om ungdommene selv kommer med en henvendelse om saken før det neste møtet i utvalget vårt, sier Landgren.

Neste møte for politikerne i oppvekst og utdanning er 2. mai.

– Flagg i vei!

Moss kommune eier de offentlige barne- og ungdomsskolene i Moss. Viken eier de offentlige videregående skolene. Og også øverste politiske leder for fylkets skoler er positiv.

Heidi Westbye Nyhus (Ap), fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken sier til Moss Avis:

– Det er bare å flagge i vei! Det er i tråd med det jeg har svart ungdommens fylkesråd i en e-post og det jeg svarte i spørretimen i fylkestinget i forrige uke om dette temaet.

– Jeg vil oppfordre alle rektorer ved fylkets videregående skoler til å flagge med prideflagget, sier Nyhus.

Fem år siden starten i Moss

Kaptein Rødskjegg var den første til å heise prideflagget på et stort arrangement i Moss, i 2017. Året etter hang flagget utenfor rådhuset.

Juni er pride-måneden, og i fjor heiste ordføreren flagget hjemme i egen hage.

I fjor ble også Moss Pride arrangert for første gang, den siste helgen i august. Årets Moss Pride arrangeres fra 11. til 13. august.

Bildeserie

Se hvem som var i Heilmannparken under lørdagens pridefestival