– Vi følte at det var en mangel på et slikt tilbud for de unge, forteller Tony Fjærgård. Han er en av de bak prosjektet og ansvarlig for festivalen SIN.

Derfor ville han, og flere andre kreative sjeler, lage et opplegg hvor de unge kan prøve seg innenfor en rekke felt i kulturlivsbransjen.

– Noe av meningen er jo at de skal få en smakebit av alt, men om man vil holde på med en ting mer enn noe annet så kan vi ta en prat om det også finner vi nok en løsning, forteller Emil Nikolaisen, som driver Moss Angeles Studio, og er med på prosjektet.

Det skal heller ikke være noe problem om du ikke kan alle dagene. Arrangørene er opptatt av at så mange som mulig skal kunne være med.

«Insidertips»

Shachar Fishbain er» livepainter» og skal være med å undervise under workshopen. Han påpeker også at en av grunnene til at de valgte å arrangere workshop er for å gi de unge, kreative i Moss noe de kan engasjere seg i.

– Vi håper at det kan hjelpe dem med å utvikle interessene sine videre.

– Det gir også en sjanse til å få et kontaktnett, og få insidertips av profesjonelle, påpeker Tonje Gravningsmyhr som er daglig leder i Østfold musikkråd.

Kurset er tilgjengelig for de mellom 14–25 år, og det er forhåndskrav om at du må ha noe erfaring, men Gravningsmyhr vil ikke at noen skal la seg skremme av det.

Det viktigste er nemlig at du har interesse.

– Og er du usikker eller har noen spørsmål så er det bare å sende en e-post, understreker hun.

En potensiell aldersforskjell på 11 år lar heller ikke arrangørene skremme seg av. Fjærgård forteller at forrige gang de arrangerte noe lignende opplevdes ikke aldersforskjell mellom deltakerne som noe problem.

– Samtidig ser vi at 14–25 er et stort spenn, og kan bli en utfordring, erkjenner Nikolaisen.

– De eldre har jo hatt noe mer tid til å utvikle seg innenfor sitt interessefelt. Derfor er det viktig at alle får bruke tiden sin selv, og vi prøver å lage et opplegg hvor alle skal få utvikle seg fra der de er og fortsatt føle at de blir utfordret, forklarer han videre.

.

Tror det kan hjelpe

Hermine Skovdahl (14) har allerede bestemt seg for at hun skal være med på workshopen. Hun har også vært med på lignende arrangementer tidligere. Hun tror det kan hjelpe henne å få drømmejobben.

– Jeg har lyst til å bli popstjerne. Og jeg tror jeg kan lære mye her som kan hjelpe meg å nå den drømmen.

Adrian Bjørge- Nilsen (22) skal også være med. Han er allerede en godt etablert artist, og rapper under navnet Adiz. Han synes det er veldig positivt at det blir arrangert workshoper som dette her i Moss.

– Det er et flott tiltak, og det er veldig kult at det skjer. Jeg skulle ønske dette var noe som eksisterte når jeg var yngre og jeg ikke så «bestemt» på en sjanger. Jeg tror mange av de yngre som skal være med vil få muligheten til å utvikle seg mye gjennom dette opplegget, forteller han.

Nikolaisen er glad de påmeldte allerede er positive til initiativet og glade de tror det kan hjelpe dem i musikkbransjen.

– Du kommer ingen vei i kulturbransjen uten å jobbe hardt. Men vi vil også ha nye folk og ideer i kulturmiljøet. Derfor er det viktig for oss hjelpe dem få en forståelse for bransjen og en fot innenfor døren, avslutter han.

Ulike målsettinger – felles mål

Det er flere forskjellige aktører som samarbeider om dette prosjektet. Hovedsamarbeidene er Emil Nikolaisen med sitt studio Moss Angeles og Jeløy Sound med Magnus Gulbrandsen. Innføring i foto blir med Meisalfoto og Helge Meisal.

Andre viktige aktører er Shachar Fishbain med maling, og YellowCake Creations og CryoCanine som bidrar med cosplay og scenesminke.

Gravningsmyhr mener det er viktig å dra fram at selv om de har forskjellige, individuelle målsettinger, har alle arrangørene et felles mål gjennom dette prosjektet.

– Innen Østfold musikkråds prosjekt Kulturkomet Østfold er dette et av flere opplegg i løpet av et år. Prosjektets mål er å skape en «hub» full av kompetente, unge arrangører som tidlig blir i stand til å drifte kulturarrangementer og bidra inn i kulturbransjen. For å nå disse målsettingene på regionalt nivå inngår vi lokale samarbeid med kulturaktører som er enestående innen sine felt. Det gir de beste utviklingsmuligheter for unge som vil noe sted kulturelt.

Men festivalen SIN vil løfte fram unge, lokale talenter.

– Målet er å løfte fram lokale artister og utvikle talentet deres. Det er også en god måte for dem å knytte kontakter på tvers av spesialiteter, skoler og miljø, forteller Fjærgård om festivalen SIN sin målsetting. De samme målene har han for workshopen.

Kurset er gratis og finansieres av Østfold musikkråd/ Kulturkomet Østfold og Festivalen Sin med støtte fra Frifond, Viken fylkeskommune og Musikkens studieforbund.