– At vi fant han var helt tilfeldig. I det vi fikk telefon om å søke etter mannen, ser en av mannskapet om bord båten at en mann med svart våtdrakt vinker mellom en meters høye bølger. Så mye englevakt har jeg aldri sett noen ha, sier båtfører Glenn Thomas Johansen.

Til tross for at mannen lå i vannet minst i én time, skal han etter forholdene ha hatt det ganske bra, ifølge båtføreren.

Hovedredningssentralen har overordnet operativt ansvar ved søk- og redningsaksjoner i Norge. Mannen ble funnet i Oslofjorden mellom Moss og Horten, omtrent én nautisk mil fra land, klokken 20.30.

– Han hadde på seg våtdrakt, noe som hjelper litt med tanke på temperaturen. Men han hadde ikke på redningsvest og hadde svømt en god del da vi plukket han opp. Personen var veldig godt trent og var litt sliten, men hadde det etter forholdene ganske bra, sier Johansen og legger til:

– Personen prøvde å svømme tilbake til land, noe som var rundt 1,5 kilometer unna land og i sidevind, så han hadde ikke kommet så langt.

Vedkommende fikk et pledd og ble med inn i kabinen på vei tilbake til land, forklarer han.

LES OGSÅ: Kraftige vindkast førte til at flere tusen sto uten strøm på Østlandet

Var klar med betydelige ressurser

Uni Oslofjord var den første redningsskøyta som fikk meldingen fra Hovedredningssentralen. Men både Sea King redningshelikopter og andre redningsfartøyer var i ferd med å bli klargjort for å lete etter vedkommende, noe det heldigvis ikke ble behov for.

– Beredskapen var virkelig i ferd med å settes inn, men med tilfeldigheter og flaks fant vi mannen i god behold mens vi var i telefonen med sentralen, sier Johansen.

Hadde ikke personen blitt funnet såpass tidlig kunne leteaksjonen blitt mye mer krevende, sier båtføreren.

– Det har vært mye bølger og sjø ute i Oslofjorden i dag, og det ble enda mer etter at vi plukket han opp. Vi fant tilfeldigvis en nål i en høystakk mellom en meter høye bølger, sier Johansen.

Det viktigste er at ett liv ble reddet, konkluderer han med.

– Dette er grunnen til at vi gjør det vi gjør, og det skal vi fortsette å gjøre, avslutter Johansen med.