BYGGMAGASINET

Takstmann John Egil Måleng om byggesaker:

– Velger du noe som er veldig mye billigere, bør varsellampene blinke

John Egil Måleng fra Moss driver takstfirmaet Takst Måleng. I denne artikkelen kommer han med noen velmenende råd til deg som skal i gang med en byggeprosess – eller vurderer å oppgradere boligen.

ANNONSØRINNHOLD FRA

Takst Måleng AS

– For det kan gå fryktelig galt og folk kan tape veldig mye penger, forteller den erfarne takstmannen.

John Egil Måleng har drevet takstvirksomhet på heltid siden 2009 og har med egne øyne sett hvordan byggesaker kan ta en brå – og dyr – vending dersom man ikke har full kontroll på prosessen.

TERMOGRAFERING: Ved hjelp av et termokamera, kan infrarød stråling fra overflaten leses og omregnes til temperaturer. – Det er både enkelt og rimelig å starte med et termokamera for å finne svakheter, og på den måten kan man lage en plan for hvordan man kan oppgradere boligen, sier John Egil Måleng.

Lang erfaring

Måleng kan se tilbake på en lang karriere i byggebransjen der han blant annet jobbet som byggmester i over 20 år.

Mellom 1987 og 1999 jobbet han som byggmester i sitt eget firma, før han ble byggleder i AF Brødrene Holstad. Deretter ble han fagleder i Prosjekt og Eiendomsutvikling. Måleng har også vært skadetakstmann i Trygvesta og jobbet som lærer på byggfag.

– Når du jobber med store, kompliserte og sammensatte saker, gjerne i forbindelse med forsikring, trenger du lang og relevant erfaring. Kanskje du har gjort noen feil som du har lært av og som du kan dele med andre, sier han.

Takst Måleng er sertifisert gjennom Norges Takseringsforbund på skadetakster og skjønn, naturskader gjennom naturskadepoolen, verditakster og tilstandsrapporter.

Før en byggeprosess, kan det være lurt å kvalitetssikre valgene med en takstmann.

John Egil Måleng

"

– Vær kritisk

Ifølge takstmannen er det altfor mange som inngår kontrakter og aksepterer tilbud som er for gode.

Det ser han både ved reklamasjonstakst og når han befarer ulike byggeprosesser som har stoppet opp – for eksempel ved at noen går konkurs eller at de involverte ikke har de faglige kvalifikasjonene.

– Vurderer du noe som er veldig mye billigere enn noe tilsvarende, bør egentlig varsellampene begynne å blinke.

I noen byggesaker blir John Egil engasjert som prosjektleder som støtte til tiltakshaver. Da kan byggherre være sikker på at byggeprosessen går sin gang uten noen store overraskelser.

– Før en byggeprosess kan det være lurt å kvalitetssikre valgene med en takstmann som kan vurdere og etterkalkulere, forklarer han.

Ved store skader, som følge av for eksempel brann, kan Måleng taksere skadene for det aktuelle forsikringsskapet. På den måten kan han kvalitetssikre tilbudene fra de ulike aktørene.

Han er sentralgodkjent og har alle nødvendige sertifikater for å være ansvarlig søker. Han kan også ta hånd om prosjektering og byggeledelse – og på den måten kvalitetssikre at den aktuelle byggesaken er i tråd med lover og regler.

ALLTID FORBEREDT: Det er ikke alle takstmenn som kjører rundt i en egen servicebil med alt av nødvendig utstyr. – Det gjør at jeg kan ordne ting raskt og enkelt, forteller Måleng.

Oppgrader boligen – spar strøm

Flere bygninger, både næringsbygg og private boliger, sliter med fuktskader og påfølgende muggvekst. Ikke ser det bra ut – og det er dessuten en potensiell kilde til helseplager.

Dette er bare et eksempel. John Egil går grundig til verks i bygningsdelene når han skal vurdere kostnaden og legge opp en vedlikeholdsplan for hvordan man kan unngå tilsvarende problemer i fremtiden.

– Nå for tiden er det spesielt aktuelt med energisparing. Ved hjelp av et termokamera kan jeg finne ut hvor de største kuldebroene er, altså hvor kulden lekker inn, og hvor det er god og hvor det er dårlig isolasjon. Bør man også ta vinduene?

Han fortsetter:

– Det er både enkelt og rimelig å starte med et termokamera for å finne svakheter. Og på den måten kan man lage en plan for hvordan man kan oppgradere boligen slik at man bruker mindre strøm. Der er det mye å hente, mener Måleng.

Egen servicebil

Fagfolk med riktig utstyr kan gi deg et godt svar på hvor du skal starte dersom du ønsker å bruke mindre strøm.

– Det er mye som tilsier at du nå, særlig med høye energikostnader, kanskje bør ta en gjennomgang av boligen og lage en større plan for vedlikehold og oppgradering.

Han kan også bistå profesjonelle med toleransemålinger og andre relevante tjenester.

– Jeg har alltid med meg en servicebil med alt utstyret jeg trenger. Det gjør at jeg kan ordne ting raskt og enkelt, avslutter Måleng.

Sleeve
Motor vehicle, Automotive design, Window, Car

RUTINERT KAR: John Egil Måleng har lang erfaring i byggebransjen og som takstmann i forbindelse med byggesaker. Kontaktinfo finner du nederst i artikkelen.

Kontakt

Adresse:
Folkestadhøgda 12, 1592 Våler

Telefon: 00 47 95 73 49 10
E-post: [email protected]

Alle foto: Linn Stangstuen