Annonsørinnhold fra Carlsen Fritzøe

Hva er dette?

 
 

Dette er de største trendene innen gulv

Vi besøkte Carlsen Fritzøes butikk i Råde, og fikk noen gode råd om gulv og hva som er viktig å tenke på før du bestemmer deg om du vil ha parkett eller laminat.

Annonsørinnhold fra Carlsen Fritzøe

Ute skinner sola fra skyfri himmel, og temperaturen er fremdeles stigende. Det er formiddag, og vi besøker en blid Anders Kristiansen hos Carlsen Fritzøe i Råde. 

Han er deres lokale ekspert på gulv, og han skal gi oss noen gode råd denne varme mai-dagen.

– Den klareste trenden er lyse toner og eksklusive uttrykk. Folk er opptatte av kvalitet og vil at gulvet skal være et trygt valg både med tanke på stil og slitestyrke, forteller Anders, mens han guider oss gjennom gulv-utstillingen i butikken. 

Her har han jobbet i mange år, og er godt kjent med produktene. 

Avslappet og faglig: Selv om vi stilte noen "dumme" spørsmål, og av og til behøvde å få informasjonen matet inn med teskje, var Anders tålmodig og behjelpelig. Her er du helt klart i trygge hender.

På rad og rekke står det kvadratmetre med ulike parkettgulv. Det finnes i alle nyanser og varianter.

– En annen ting folk er opptatte av nå, er at gulvet skal være matt. Man vil unngå gjenskinn fra sola i gulvet, forklarer han videre. 

Jeg har parkett, og har hatt det i tjue år. Nå har jeg nettopp lagt nytt gulv hjemme - fremdeles parkett.

Anders Kristiansen

Når skal du velge hva?

For å gjøre det litt enklere for deg dersom du vurderer å bytte gulv, har Anders satt opp en huskeliste. For i hovedsak skal du velge mellom parkett, laminat eller heltre. Men når skal du velge hva? 

1. Laminat er slitesterkt

Dersom du har barn eller husdyr, anbefales det å velge laminat. Det kan også, uansett barn eller dyr, være hensiktsmessig å legge laminat i rom med høyere slitasje, for eksempel i yttergangen. Anders anbefaler at man har gulvvarme under laminat, fordi materialet føles kaldere enn vanlig parkett eller tregulv.

2. Parkett er mer eksklusivt

Velger du parkett fremfor laminat vil du få et lunere gulv av naturlige materialer. Parkett er mer eksklusivt, og hvert gulvbord er like unikt som treet det kom fra. Og dersom det kommer et hakk eller en ripe i parketten, er det ikke sånn at gulvet er ødelagt. Det kan behandles og fikses. I tillegg har du muligheten til å slipe ned parketten minst én gang.

– Jeg har parkett selv, og har hatt det i tjue år. Nå har jeg nettopp lagt nytt gulv hjemme - fremdeles parkett, smiler Anders. 

3. Heltre for naturlig uttrykk

Gulv i heltre selges mye til hytter, der folk ønsker et naturlig preg og en avslappet atmosfære. Heltreet vil være lunt og føles mykt. Det er nok ikke helt ideelt til festen med stiletthæler og rødvin, men igjen: du kan slipe det ned så mange ganger du måtte ønske.  

Matchende: Å velge listverk i samme farge som gulvet gir en helhetsfølelse i rommet.

Listverk i samme farge

Når du endelig har bestemt deg for hvilket gulv du vil ha, er det på tide å tenke på listverk. 

– Vi anbefaler helt klart å velge gulvlist i samme farge som gulvet. Det gir mye til rommet, og skaper en helhet. Det er mange som ikke tenker over dette, man tenker automatisk at listverk skal være hvitt. Men sånn er det ikke, smiler Anders og viser oss listen mot gulvet. 

Hos Carlsen Fritzøe kan du få listverk som matcher alle gulvene.

Kjenner du det igjen? Gulvet nederst til høyre er et kjent syn i norske hjem, men nå vil nesten ingen kjøpe det lengre.

Disse trendene har forsvunnet

Dette gulvet har alle et forhold til, men ingen vil lenger kjøpe det. 

– Du kjenner det sikkert igjen. Tre-stavs eikeparkett, gul i fargen. Sånt gulv finnes i utallige norske hjem, men nå ser vi at det er helt på vei ut. Trenden nå er lyse gulv, gjerne en-stavs og i gråtoner, forteller Anders.

En annen ting som var vanlig før, men omtrent ikke selges lengre er gulvteppe. 

– Vi selger det svært sjeldent, men det hender at folk vil ha teppe på barnerommet eller i trapp, smiler han. 

En kollega overhører temaet og kommer bort. Han ler og forteller:

– Før var det jo veldig vanlig med tepper overalt. Men det var nok fordi man ikke hadde gulvvarme, og man ville jo ikke fryse på føttene. Til og med foran doen var det teppe! Det var neppe særlig hygienisk, gliser han. 

Carlsen Fritzøe

Del artikkelen på Facebook