Gå til sidens hovedinnhold

Visste du at dette er påbudt?

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå som mørkere dager nærmer seg, varsler NAF om noe du kanskje ikke kjenner til: fastmonterte lys på sykkelen er påbudt.

– Nå er det på tide å få lyktene på sykkelen. Uten lys på sykkelen setter du deg selv og andre i fare, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Forbundet melder videre at gående, så vel som bilister og syklister kan havne i fare dersom man ikke er synlig i mørket. Lyset skal være hvitt eller gult foran og rødt bak.

Det understrekes at man ikke bør ha en lykt som er så sterk at den blender andre trafikanter. NAF anbefaler videre at den stilles slik at lysstrålen treffer veien foran, og ikke er rettet mot møtende biler og andre trafikanter.

– Husk også at lykten skal være festet på sykkelen. Lykt på hjelmen erstatter ikke dette. Lykt på hjelmen vil også øke faren for å blende andre i trafikken, fortsetter Sødal.

Jurist Kurt Ottesen i Statens vegvesen har tidligere uttalt seg om den samme problemstillingen.

– Hvis en blir stoppet av politiet uten fastmontert lykt, risikerer en å måtte betale gebyr. Det er ingen regler som direkte bestemmer hvor kraftig lykt man kan bruke, så akkurat her anbefaler vi å bruke hodet: Unngå for kraftig lykt da slike kan blende andre trafikanter!

Krav til lys på sykkelen

§ 5.Lys og refleks

1: Sykkel skal ha rød refleks bak. På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksanordningene skal være av godkjent type.

2: Sykkel, som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.

3: Lyktene skal være festet til sykkelen.

4: Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykter som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink pr. minutt.

Kilde: Forskrift om krav til sykkelen, lovdata.no

Kommentarer til denne saken