Gå til sidens hovedinnhold

Vollene på Vanem

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi lykkes ikke med å få med oss Ap på å få vollene vekk fra naturen rundt næringsparken på Vanem. Vi er skuffet og opprørt over at Ap, H og FrP stemte mot forslaget fra alle de andre partiene om å si nei til deponi-voller i naturen på utsiden av næringsområdet til Skolt. Naturen tapte igjen..

Grønn sone

MDG, R, Sv, V, Krf og Ny Kurs stod samlet om det samme forslaget som vi fremmet før sommeren, om at vollene skulle trekkes inn i planområdet, og ikke erstatte vegetasjonsbeltet utenfor. En slik «grøntsone» skal ha som funksjon å utgjøre en buffer av natur mellom industri og næring og samfunnet forøvrig. MDG mener beplantede voller av deponert masse ikke er det samme som et naturlig vegetasjonsbelte. Dette er et etter vår mening et klassisk eksempel på at natur bygges ned, unødig, bit for bit.

Frykter voller rett utenfor stuedøra: Vil heller gi Moss en tursti

Vi i MDG har opplevd gjennom sommeren et stadig stigende håp om at Ap var klare for dette også, å ikke tillate Skolt å bruke naturen som deponisted. Derfor var skuffelsen ekstra stor nå.

Klager

Deponiene går langt utover omfanget av opprinnelig områderegulering fra 2014, som er en grundig gjennomarbeidet plan. De fleste berørte parter mente det var en god plan. Det er derfor de har sendt inn klager mot det de får nå.

Ny runde om kjempedeponiet ved Vansjø: Kan stanse knuseverk og jordvoller

Det som er bra er at Ap med dette likevel har vært med å sikre et mer moderat inngrep i naturen og miljøet rundt næringsparken. De foreslo at vollene skulle være lavere og slakkere enn forrige vedtak tillot, og at «miljøparken» med et ekstra knuseverk skulle tas ut av planen. Dette er vi glade for at det ble flertall for. Vi håper og tror dette er tegn på at politikken fremover gir grunnlag for mye sterkere vern av naturverdier enn det har vært tradisjon for.

Fortsatt håp

De mange klagene fra berørte parter skal få sin endelige avgjørelse hos Fylkesmannen. Får de medhold må hele saken opp på nytt. Lovlighetsklagen innsendt i sommer av MDG, R, Sv, V, Krf og Arild Svensson, er heller ikke ferdig avgjort. Der klager vi på at det ikke ble gjort en konsekvensutredning av effekt biologisk mangfold, etter naturmangfoldloven, før voller i naturen ble tillatt. Det er fortsatt håp..

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.