Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer å skulke skolen i Moss når 10.000 skal demonstrere

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg hadde foretrukket om vi kunne få gyldig skolefravær for å streike for klimaet. Men det er en streik, så jeg forstår på et vis at fraværet må bli ugyldig.

For abonnenter

Det sier fylkesleder Audun Hals Butenschøn i Østfold Natur og Ungdom. Han bor på Jeløy og går på Kirkeparken videregående skole i Moss.

Natur og Ungdom forventer at over 10.000 skoleelever over hele landet møter opp og streiker i stedet for å gå på skolen fredag 22. mars, i en protest mot regjeringens klimapolitikk.

I Østfold vil imidlertid elever på videregående skole få ugyldig fravær om de dropper skolen til fordel for klimamarkeringer denne dagen. Og det kan koste dyrt med dagens fraværsregler.

LES OGSÅ: Fraværet har gått ned og færre slutter

Ungdomsskoleelever i Moss, Rygge og Råde kan få permisjon, men først etter individuelt behandlet søknad.

– Jeg har ennå ikke bestemt meg for om jeg skal streike. Vi var en gruppe fra Moss som hadde tenkt oss inn til markeringen i Oslo. Men etter at det ble avklart at fraværet i så fall blir ugyldig, vurderer vi å heller arrangere en markering i Moss, sier Audun Hals Butenschøn.

Forbilde i Sverige

Svenske Greta Thunberg (16) har fått massiv oppmerksomhet etter at hun i fjor begynte å skulke ungdomsskolen hver fredag for å holde klimaprotester utenfor Riksdagen.

I storavisene Aftonbladet og Expressen er hun nylig kåret til Sverige mest betydningsfulle kvinne i 2019. I fjor ble Thunberg også kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer av Time Magazine, skriver VG.

Thunbergs aksjoner har inspirert unge mennesker over hele Europa, og i Norge blir det altså en nasjonal streik 22. mars.

Ugyldig fravær

Moss Avis fikk denne uken et tips om at elever ved Kirkeparken videregående skole i Moss ville få gyldig fravær om de deltar i markeringen.

– Det stemmer ikke, sier rektor Lasse Thorvaldsen.

– Saken har vært diskutert på ledernivå i Viken. Og selv om fylkene Østfold, Buskerud og Akershus ikke er enige, så er det nå blitt avgjort at ved videregående skoler i Østfold vil fravær for å delta i klimastreik bli registrert som ugyldig fravær.

– Elevene velger selv. De har lov til å ikke møte på skolen, men de kan ikke ha et høyere fravær enn 10 prosent i det enkelte fag i løpet av skoleåret, sier Thorvaldsen.

Han peker på utfordringen med å gi gyldig fri: At noen vil si at de skal streike og bare ta seg helt fri, at andre ber seg fri og deltar på markeringen, og at en tredje gruppe faktisk har påtatt seg oppgaver omkring markeringen og må stille.

Må søke permisjon

I ungdomsskolene i Moss, Rygge og Råde har det gått ut melding til foresatte om at opplæringsloven ikke gir rom for fri for å delta på streiken. Men at det kan søkes om permisjon, som vil bli individuelt behandlet.

– Forsvarlighetsprinsippet i forhold til hver enkelt elevs opplæringssituasjon vil gjelde ved behandling av permisjonssøknader, sier nestleder Roger Andresen i kommunalavdeling oppvekst og utdanning i Moss kommune om den felles linjen Moss, Rygge og også Råde har lagt seg på.

LES OGSÅ: Natur og Ungdoms råd til elevene

– Bra med engasjement

– Men er det ikke bra at de unge vil kjempe for klimaet...?

– Jo, jeg synes at det er bra at barn og unge engasjerer seg og vil kjempe for saker de synes er viktige. Og miljøsaken er viktig. Men vi kan likevel ikke forholde oss til opplæringsloven på noen annen måte enn vi gjør i denne saken, svarer Andresen.

– Det er viktig at de unge bryr seg om klimaproblemene. Men vi må heller legge til rette for at temaet er en del av undervisningen enn at vi gir elevene fri for å reise inn på en markering, sier kommunalsjef oppvekst og levekår Thomas H. Meyer i Råde kommune.

Krevende felt

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, hyllet i vinter Greta Thunbergs klimaengasjement, som altså har smittet til hele Europa – og Norge.

 – Vil vi svare på klimaskulking med fraværsgrense og manglende vurdering, eller vil vi kjenne stolthet over engasjementet og la nåde gå for rett? Uansett hvordan lærere velger å møte en slik mulig aksjon, så vil de oppleve at de står i et dilemma. Faren er stor for at de enten vil tråkke over noen formelle grenser, eller noen personlige, etiske og faglige grenser, sa Handal ifølge utdanningsnytt.no.

Skolestreik for klimaet

Natur og Ungdom inviterer til nasjonal skolestreik for klimaet 22. mars.

NU håper at 10.000 skoleelever over hele landet vil delta.

I Oslo vil markeringen foregå på Eidsvolls plass hele dagen.

I Østfold er det planlagt markeringer i Mysen og Fredrikstad.

Kommentarer til denne saken