Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer du å skaffe deg hund?

DEBATT

Som mange sikkert har merket har det vært en stor økning i antall husstander som har kjøpt hund i løpet av korona-perioden. For noen var det en ny idé, mens andre benytter anledningen med mer hjemmetid til å gjøre noe de har vurdert lenge. Gjennom min eksamensoppgave innenfor dette temaet, har jeg sett nærmere på denne tendensen og mulige konsekvenser gjennom intervju med AniCura Jeløy Dyresykehus og Kellys kennel. I tillegg har jeg gjort en undersøkelse blant familier som nylig har skaffet seg hund.

Korona-perioden har gjort mange voksne hjemmeværende. Mange har benyttet denne situasjonen til å skaffe seg hund, for nå er det enklere å få til å tilbringe mye tid med valpen. Mange barn er også mer hjemme, og får ikke være like aktive som før. En hund bringer mye glede og liv inn i en familie så lenge det blir et godt samspill, og det at mange velger å kjøpe hund nå kan bli noe veldig positivt så lenge det blir gjort riktig. Hunder kan lære barn å være omsorgsfulle, og å ta ansvar. Det kan også hjelpe familier å bli mer aktive, og det er dessuten bevist at hunder har god innvirkning på et menneskes mentale helse. Dette er jo en aktuell utfordring for mange nå på grunn av isolasjon. Samtidig har det vært flere artikler fra bekymrede oppdrettere og kenneler som er redde for at mange nye hundeeiere ikke er godt nok forberedt på hva de begir seg ut på.

Da jeg intervjuet Monica Kelly Sundt fra Kelly’s kennel og Siri Gjervan fra AniCura, vektla begge at en valp trenger både trygge omgivelser, og god oppdragelse. Det er for eksempel viktig at barn får veiledning, og ikke har for mye ansvar for valpen. For hvis valpen ikke får nok ro, kan dette lede til at den kan få helsemessige plager, høyt stressnivå, blir fortere skremt, og blir mer følsom for lyd og berøring. I denne sammenhengen påpeker de at ugjennomtenkte hundekjøp kan resultere i at det skapes en gjensidig frustrasjon mellom hund og familie, og føre til at mange hunder må omplasseres.

Ifølge Gjervan, er det mye å vurdere når du skal velge hund, ikke minst hvilken rase som passer deg best. Hunder er svært forskjellige når det gjelder barnevennlighet, aktivitetsnivå, sosiale evner, røyting, lynne, trening og mentale behov. Husk at dette er et valg som vil bety mye de neste 10-15 årene. Det er viktig å ikke ta en hasteavgjørelse slik at du blir sittende med en hund som lager problemer for deg, og du for den. For å unngå slike utfordringer, er en god oppdretter, som gir deg all informasjon du trenger på forhånd og også gir god oppfølging etter kjøpet av hund, en viktig samarbeidspartner. Det forsto jeg mer om etter å ha snakket med dyktige Monica.

Etter intervjuer med familier som har skaffet seg hund, lærte jeg også mer om hvor krevende det er. Flere av familiene påpekte viktigheten av å finne en hund som passer din livsstil. Mange opplever likevel et sjokk over hvor krevende det er i starten. Valpen trenger mye oppmerksomhet og tid, trening for renslighet og ro, og dessuten mye mosjon, mentalt og fysisk.

Heldigvis har vi mye god informasjon i Norge, mange gode nettsider og mange svært gode oppdrettere som kan gi gode råd. Vi er i en situasjon når mange av oss er ufrivillig mye hjemme. En hund kan være til glede og hjelp både for store og små når man føler på ensomhet. Alle familiene jeg intervjuet bekreftet at den raskt blir et nytt, elsket familiemedlem. Det at den kan hjelpe med å få deg ut av døren til frisk luft og aktivitet er kanskje ekstra bra i koronaperioden.

Så - hvis noe av det du har lest her har gitt deg inspirasjon til å ta et godt gjennomtenkt valg når du skaffer deg hund, da har min eksamensoppgave vært til mer enn egen slit og glede. Lykke til!

Kommentarer til denne saken