(Vestviken 24)

– Moren min var ikke akkurat imponert over valget, forteller Pål Reinert Bredvei.

Etter en vellykket karriere i selskaper som Egmont, Nokia og Stepstone, søkte siviløkonomen jobb hos Jotun og flyttet hjem til Sandefjord.

– Jotun er et fantastisk sted å jobbe, og jeg hadde det flott, med utfordrende oppgaver, firmabil og god pensjonsordning, forteller Bredvei.

Men så ringte altså et par seriegründere fra Norselab med en god idé. De hadde to utviklere, et produkt, fire kunder og røde tall å by på. Pål sa ja.

Fra hjemmet på Solløkka i Sandefjord pendler 42-åringen nå til Oslo de fleste dagene i uka, i tillegg til at han er en del på jobbreise.

LES FLERE SAKER FRA VESTVIKEN24.NO

Gjør arkivering sexy

Documaster AS heter babyen. Fra fire kunder da Bredvei kom inn, betjener nå selskapet 460, de fleste er kommuner og andre offentlige aktører.

Antall ansatte har foreløpig nådd 29, men veksttakten er høy. Selskapet legger nå kraftig på seg, og snart er 100 ansatte på plass.

Nylig avsluttet selskapet en emisjon der den nordiske private equity-aktøren Summa gikk inn med 100 millioner kroner. Ved forrige emisjon hentet Documaster 13 millioner, etter å ha startet i 2014 med et lån på fire millioner kroner fra Innovasjon Norge.

– Målet er å bli en global aktør. Med nye solide eiere og investorer er vi i en unik situasjon hvor vi kan tillate oss å levere negative resultater i de kommende årene, slik at vi kan fortsette vår ekspansive vekst i nye bransjer og markeder, forteller Bredvei.

Nylig åpnet bedriften sitt fjerde kontor, og er nå til stede i Oslo, Ålesund, Bulgaria og USA.

Produktet er digitale arkivsystemer. Documaster omdanner blant annet papir til søkbare PDFer , og henter data fra ulike digitale plattformer hvor de struktures og blir søkbare.

Documaster markedsfører seg med at de skal gjøre arkivering sexy igjen.

– Vi er rett og slett den digitale arkivaren, sier Sandefjord-mannen.

LES OGSÅ: - Vestfold kan bli ledende region for gründere og vekstbedrifter

– Finner ikke informasjon

– Vi prosesserer og langtidsarkiverer, slik at viktig informasjon kan gjenfinnes og åpnes igjen i fremtiden, uavhengig av hvilken dataplattform man jobber på i dag og hvor det ble skapt, forteller Bredvei entusiastisk.

Documaster gjør det hele søkbart og gjenfinnbart. En innsparing kan også ligge der ved et systemskifte. Istedenfor å bruke store summer på å tilpasse gammelt til nytt, kan man i stedet benytte Documasters systemer for å ta vare på alt det gamle og starte med blanke ark ved valg av nye moderne systemer.

– Til tross for at verden aldri har hatt bedre søketeknologi og datakraft, bruker vi mer og mer tid på å finne igjen ting. Tall fra IDC Research Inc viser at 44 prosent av klodens arbeidstakere ikke finner den informasjonen de trenger for å gjøre jobben sin.

Bredvei blir også entusiastisk når han forteller om kontrakter med både Sandefjord og Tjøme kommune. Sandefjord er nå i gang med å digitalisere sitt gamle byggesaksarkiv. Documaster kaller det moderne informasjonsforvaltning.

Systemet er også tilpasset nye regler om personvern som trer i kraft neste år, personvernforordningen GDPR. For eksempel er det mulig å styre arkivet slik at ting er tilgjengelig i fem eller 10 år, og deretter slettes automatisk i henhold til lover og regler.

LES OGSÅ: Jan Gustav og Jon fant sammen hos oppstartshjelper – det ga suksess

Sa nei til politiet

Etter videregående skole i Sandefjord skulle Bredvei bli politimann, og etter befalsutdanning kom han inn på Politihøyskolen. Men han sa nei. Som leser av bladet Kapital hadde han fått tenning på et annet felt, og begynte på BI i Sandvika.

Under siviløkonom-studiet tok han entreprenørskap som fordypning. Han drev litt oppstartsvirksomhet på si, og dro deretter på gründerskole i Silicon Valley.

– Documaster var et naturlig valg for meg. Jeg har jobbet med å bygge opp ting i flere store selskaper, men aldri prøvd det å være gründer med kniven på strupen. Ingen ting er som å gå med stein i skoa, sier Bredvei med et bredt smil.

Han gir kona Christine mye av æren for at ting går bra både hjemme og på jobben.

Men da Bredvei kom hjem fra årsmøtet i Helgerød idrettslag og hadde sagt ja til ledervervet, da var ikke hun særlig imponert heller.

LES OGSÅ: De hjelper gründere i gang og er med på å skape milliardverdier

Bygger kultur

– Det er viktig for oss å bo i Sandefjord og ha hjelp fra familien, ellers hadde ikke kalenderen gått opp. Og jeg liker dette livet. Å ha fremdrift gir meg en utrolig energi, sier Bredvei, som er ekstremt opptatt av hvem han ansetter i en hektisk vekstfase.

– Jeg leter etter folk som er flinkere enn meg. Dessuten må vi bygge kultur. Alle ansatte er inne på eiersiden i selskapet. Det gjør det lettere å få utviklingsavdelingen i Bulgaria til å stå på hodet en helg når noe haster.

– Vi deler også all informasjon daglig, om nye kontrakter og andre ting som er viktig for selskapet. Det å være åpen om alt gjør det mentale eierskapet større ute hos medarbeiderne.

Documaster flytter snart inn i nye lokaler, for fjerde gang siden 2014. Men det er stadig Skøyen i Oslo som er adressen.

– Jeg bor i Sandefjord, noen av oss bor i Østfold, andre på Romerike. Dermed er det viktig å være ved et trafikknutepunkt, forteller Bredvei.

LES OGSÅ: Én av fem nordmenn vil bli gründere

– Kjøp gründernes produkter

Documaster har blitt godt mottatt ute hos mange offentlige kunder, men Pål Reinert Bredvei har et hjertesukk til det private næringslivet i Norge.

– Jeg har vært på to litt lengre opphold i Silicon Valley. Der får man et kort møte med Apple eller Google i løpet av en dag eller to, fordi selskapene er opptatt å følge med på utviklingen. Kontakter man en norsk bedrift tar det samme tre-fire uker. De du kontakter har alltid så fryktelig mye å gjøre.

– Mange næringslivsfolk soler seg i glansen og påstår at de hjelper gründere. Men skal de hjelpe, må de kjøpe og teste ut produktene nye oppstartsbedrifter tilbyr. Når vi selger til nye kunder er alltid det første spørsmålet hvem som allerede kjøper produktet vårt. Vi trenger kunder for å vokse, understreker Documaster-sjefen.

Documaster AS

Gründerselskap etablert i 2014

Eies av Summa Equity (50 %), Norselab (30 %) og ansatte

Leverer systemer for informasjonsforvaltning, digitalisering og arkivering.

Har hovedbase på Skøyen i Oslo, og kontorer i Ålesund, Bulgaria og USA

Pål Reinert Bredvei fra Sandefjord er daglig leder